7. Festival jednominutnog filma na Jahorini

Sedmi festival jednominutnog filma „Imate minut?“ održaće se 21. aprila u hotelu “Bistrica” na Jahorini u organizaciji NVO Genesis Project-a. Na festivalu će biti prikazano ukupno 80 filmova koja su u potpunosti osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola Srednjobosanskog kantona. Filmovi su snimljeni na sljedećim lokacijama: Bugojno, Gromiljak, Divičani, Bešpelj, Busovača, Vitez, Fojnica i Jajce uzpodršku i pomoć trenera iz NVO Genesis Project-a tokom 2017. godine.

Filmovi su snimljeni u okviru projekta „Mostovi povjerenja i saradnje“ koji realizuje Genesis Project pod pokroviteljstvom njemačkih fondacija Schüler Helfen Leben i Robert Bosch, a uz podršku i odobrenje Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Srednjobosanskog kantona / kantona Središnja Bosna, koji se realizuje u školama koje rade pod jednim krovom a po dva nastavna plana i programa (poznatijim kao „dvije škole pod jednim krovom“).
Kroz jednu kreativnu minutu, djeca su svojim filmovima uputila snažne poruke koje govore o suživotu, nasilju, toleranciji, predrasudama. Festivalski žiri dodijeliće nagrade za najbolje filmove po navedenim lokacijama, a sama djeca će izabrati i film koji će dobiti Nagradu publike. Za male pobjednike su predviđene simbolične nagrade, a sva djeca dobiće diplome za učešće u ovom kreativnom projektu.

Festivalski žiri čine:
1. Darija Buzaković, predsjednik žirija, producent i direktorica Međunarodnog festivala kratkog filma Kratkofil Plus
2. Tatjana Bursać, urednica i novinarka, Radio televizija Republike Srpske
3. Zoran Matošević, pomoćnik ministra obrazovanja u Vladi Srednjobosanskog kantona
4. Sabina Halilović, viši stručni saradnik za predškolstvo i osnovno školstvo, Ministarstvo obrazovanja u Vladi Srednjobosanskog kantona
5. Aylin Koc, koordinator za odnose sa javnošću, fondacija Schüler Helfen Leben (SHL), Berlin, Germany
6. Sami Kirschenmann, koordinator za namicanje sredstava i partnerstvo, fondacija Schüler Helfen Leben (SHL), Berlin, Germany
7. Markus Janzen, projektni menadžer, privatna Njemačka fondacija, kancelarija u Beču, Austrija
8. Sabine Palatin, asistent projektnog menadžera, privatna Njemačka fondacija, kancelarija u Beču, Austrija

Sigurno će biti teško proglasiti najbolje među najboljima. Za Genesis Project – sva djeca su pobjednici!