Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

U sklopu aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” koja se realizuje u Hercegbosanskoj županiji, sa završetkom školske godine završene su i radionice koje su se u osnovnim školama ove županije održavale sa učenicima.

Na interaktivnim radionicama koje su obuhvatile sve osnovne škole Hercegbosanske županije grupe od 10 do 15 učenika edukovale su se o temama poput prevencije nasilja, komunikacije, predrasuda i stereotipa. Učenici su stečeno znanje pokazali putem prezentacija koje su na kraju održali u svojim školama.

Aktivnost “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” realizuje NVO Genesis Project iz Banjaluke u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji finansira UN Fond za ljudsku sigurnost, a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP).

U sklopu aktivnosti , održan je i niz sastanaka stručne grupe koja se sastajala od ravnatelja, pedagoga te predstavnika nadležnih institucija. Rezultat ovih sastanaka je publikacija “Praktična primjena protokola o prevencija nasilja u školama Hercegbosanske županije” koja je podjeljena nastavnicima.

Aktivnosti se tu ne završavaju pa će se u svim opštinama do kraja ljeta snimati jednominutni filmovi putem kojih će djeca i mladi ukazati na probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici. U svakoj opštini filmovi će se prezentovati na okruglim stolovima gdje će prisutni imati priliku da daju svoj komentar i mišljenje.

prezentacijeDo početka nove školske godine u okviru ove aktivnosti i nastavnici i roditelji će imati priliku da se edukuju putem treninga koje će održati koordinatori iz Genesis Projecta. Za početak, održana su dva treninga u Bukovici i Tomislavgradu, a kako je to sve izgledalo pročitajte u reportaži koju je zabilježio foto reporter UNICEF-a BiH, a koja je objavljena na Zidu dječijih želja: http://www.zasvakodijete.ba/trening-o-prevenciji-nasilja-boljom-komunikacijom-do-bolje-prevencije/.
Reportažu prenosimo u potpunosti:

U Bukovici kod Tomislavgrada u petak 19. juna održan je “Trening za nastavnike i roditelje o prevenciji nasilja”. Prethodnih dana isti treninzi održani su i u Glamoču i Tomislavgradu.
Treningu su prisustvovale učiteljice i nastavnice Osnovne škole ,Fra Mije Čuića” iz sela Bukovica kod Tomislavgrada, kako iz centralne tako i iz osam područnih škola. Kroz interaktivnu radionicu uz aktivno učešće prisutni su mogli naučiti dodatne vještine iz komuniciranja, rješavanja konflikta kao i prevencije međuvršnjačkog nasilja.
“Za razliku od seminara na kojima imamo predavače i samo slušamo predavanja, ovdje smo mogli učestvovati u zanimljivim vježbama od kojih ćemo neke moći koristiti i u nastavnom procesu u radu s djecom ubuduće i koje će biti korisne i nama i našim učenicima. Također, neke od vještina će biti korisne za kontakt sa roditeljima kao i postupanje u eventualnim slučajevima nasilja”, mišljenje je učesnica treninga.

Trening su vodili profesorica pedagogije i psihologije Azra Talić, i profesor razredne nastave Ljubiša Vasić koji su uz upoznavanje učesnica sa bitnim pojmovima, načinima nastajanja i prepoznavanja vršnjačkog nasilja bilo ono psihičko ili fizičko, prepoznavanje ‘sofisticiranih’ oblika nasilja, predstavili i nekoliko vježbi iz komuniciranja i rješavanja konflikta od kojih ćeučiteljice i nastavnice neke od njih moći raditi i sa učenicima.
Tako su u jednoj od vježbi učiteljice Armina Bagarić i Nevenka Ćuić kroz mimiku trebale prikazati pojmove ‘crvenkapica’ i ‘ljubomora’, potom su u većoj grupi imali priliku proći kroz tekst prenošenja vijesti, potom test slušanja i radionicu ‘Zemlja Limunija’ koja je posebno bila interesantna polaznicama. Najprije su podijeljene u četiri grupe trebale napisati himnu zamišljene zemlje Limunije, postati Limunci a onda odlučiti kome bi od emigranata i zašto odobrili azil između – narandže, krompira, kikirikija i paprike…

trening2“Jako je bitno govoriti o temi vršnjačkog nasilja i bez obzira što će mnogi možda ustvrditi da ga u našoj sredini nema toliko. Ovakvi treninzi su jako bitni za nas nastavnice kako bismo se podsjetilena neke stvari, a neke nove naučile i primijenile”, kaže nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Marija Papić. Pedagoginja Lucija Krajina kaže kako se mnogo toga što je vidjela na radionici može primijeniti u radu s djecom.
“Korisno je i za nastavnike da znaju kako da se ponašaju u slučaju da se dese neki teži oblici nasilja, ali i da prepoznaju neke od oblika nasilja koji su prikriveni. Mi smo radili anketu u centralnoj i osam područnih škola, učenici se nisu žalili na teže oblike nasilja, uglavnom su se žalili na ruganje i neke sitnije provokacije”, kaže Lucija.
“Kod nas je mala sredina, posebno u područnim školama, tako da se svi poznaju ili su jedni drugima rodbina, pa ako se neki problemi i pojave to još uvijek rješavamo u direktnim kontaktima s roditeljima”, kaže Janja Zorić.

Kako je kazala Azra Talić, a učesnice se uglavnom složile dodajući kako na primjer uopšte u planovima nema sata odjeljenske zajednice gdje bi se o tome s učenicima moglo govoriti, kako je posljednjih godina sve manje vremena za učenje učenika vještinama komuniciranja.
“Nastavni planovi ne posvećuju dovoljno pažnje vrlo važnoj životnoj vještini – komuniciranju, vještini čijim poznavanjem je najlakše izbjeći konfliktne situacije i rješavati slučajeve nasilja”, kaže Azra Talić.

Nakon treninga, učesnicama je podijeljen i priručnik “Učiti živjeti zajedno” kao i “Praktična primjena protokola o postupanju u slučaju nasilja u školama Hercegbosanske županije” u kojima je do u detalje opisan postupak u slučajevima vršnjačkog nasilja.
Opšti cilj aktivnosti “Promicanje interkulturalnog, inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom” u okviru projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ je promovisanje interkulturalnog dijaloga , inkluzivnog i mirovnog obrazovanja i prevencije nasilja među djecom u Kantonu 10 jačanjem kapaciteta i razvojem odgovarajućih metoda kroz aktivno učestvovanje svih zainteresovanih – učenici, nastavnici i roditelji, kao i predstavnici Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.