Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Mladi širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu. Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke.

Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postala je prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Nasilje nad i među djecom u školama BiH

Kada je riječ o istraživanjima nasilja nad i među djecom koja su provedena na teritoriji Bosne i Hercegovine, bitno je napomenuti da ih je bilo više, da su ih putem različitih metoda radile različite institucije i da su ona obuhvatala različite dijelove tj, kantone i područja BiH. Sva ova istraživanja pokazala su da nasilje postoji te da je neophodno da se pronađu i obezbjede odgovarajući mehanizmi prevencije.

U okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”, koji je pod pokroviteljstvom UNICEF-a BiH implementirao Genesis Project tokom 2014. godine, relizovano je i istraživanje čiji je cilj bio da se ispitaju nasilni oblici ponašanja učenika u školi, kao i njihovi uzroci i posljedice, onako kako ih učenici i nastavnici opažaju. Istraživanje je sprovedeno u ukupno 16 škola obuhvaćenih projektom u Bosni i Hercegovini. Istraživanje je rađeno na uzorku od 1537 učenika i 229 nastavnika 16 osnovnih škola u Bosni i Hercegovini i daje pregled važnih aspekata preventovnog djelovanja, kada je nasilno ponašanja osnovaca i reagovanje profesionalaca u školama u pitanju.

Kada je učestalost nasilnih ponašanja u našem uzorku u pitanju, dobijaju se sljedeći podaci:
• 41,6% učenika se izjasnilo da je nekada neko prema njima bio nasilan
• 30,08% njih je reklo da su oni bili nasilni prema nekome.

Dobiveni rezultati ukazuju na to da je nasilje među vršnjacima primjetno i da od nasilnih oblika ponašanja preovladavaju fizičko i verbalno nasilje, dok je socijalno nasilje manje prisutno. Učenici, prema dobivenim podacima, biraju i mjesto i vrijeme, kada odrasli nisu prisutni, da se nasilno ponašaju jedni prema drugima.
Ovaj podatak je očekivan, jer nasilno ponašanje učenika pred očima odrasle osobe se i nije očekivalo, što znači da i danas nastavnici imaju autoritet nad učenicima, ali čim nisu prisutni, djeca koriste priliku da se jedni sa drugima obračunaju.

Zaključak ovog istraživanja je da situacija u našim školama, kada je nasilje nad i među djecom u pitanju, nije dramatična, ali kako ne bi postala, potrebno je djelovati preventivnim programima, kako u radu sa nastavnicima, tako i u radu sa učenicima i roditeljima.

Naše višegodišnje iskustvo u radu u osnovnim školama širom BiH nam je pokazalo da je u BiH prisutna tendencija negiranja postojanja nasilja nad i među djecom u školama.

Neki nastavnici, stručni saradnici i direktori/ravnatelji se ograđuju od problema na sljedeći način:
 poricanjem (“Mi taj problem nemamo.”);
 minimiziranjem (“Nazivanje pogrdnim imenima i ruganje je normalna pojava”);
 racionaliziranjem (“Djeca se trebaju naučiti izboriti za sebe”);
 opravdavanjem (“Kada bi vremena bila drugačija možda bi se nešto i moglo učiniti”);
 okrivljivanjem (“Roditelji ne preuzimaju odgovornost za ponašanje svoje djece”);
 izbjegavanjem (“Nasiljem se treba baviti neko drugi, ja sam samo učitelj”).

Zašto je potrebno raditi na prevenciji nasilja?

 Nastavnici se skoro svakodnevno sreću sa nasilnim i destruktivnim ponašanjem učenika.
 Razvojem društvenih mreža slike nasilja u školama često su dostupne i van učionica i školskih dvorišta i nerijetko šokiraju javnost.
 Učenici se takmiče u snimanju i slikanju nasilja.

U skladu sa svime ovdje navedenim, NVO “Genesis Project” kontinuirano realizuje projekte koje imaju za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja i uspostavljanje efikasnih mehanizama koji školama omoguću da se uspješno nose sa pojavom nasilja nad i među djecom.

Jedna od aktivnosti koji trenutno realizujemo, a koja ima za osnovni cilj prevenciju vršnjačkog nasilja, je aktivnost „Jačanje kapaciteta profesionalaca u obrazovanju u prevenciji, identifikaciji i odgovoru na slučajeve nasilja u osnovnim školama“ koju NVO „Genesis Project“ realizuje u odabranim osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Aktivnost „Jačanje kapaciteta profesionalaca u obrazovanju u prevenciji, identifikaciji i odgovoru na slučajeve nasilja u osnovnim školama“ je dio velikog regionalnog programa pod nazivom “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj” kojeg provodi Fond za djecu Ujedinjenih nacija – UNICEF u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu (UNSCR 1244), Crnoj Gori, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.