Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Travniku

Obrazovna dijaloška platforma održana je juče u Travniku za 36 učesnika iz različitih društvenih sektora sa teritorije ove opštine. Cilj ove platforme je da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja. Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu dobijene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

«Obrazovna dijaloška platforma ima za cilj da upozna sve aktere društvenog života i stručnjake iz oblasti obrazovanja sa značajem koncepta kvalitetnog obrazovanja. Danas smo zajedno sa dvije profesorice iz Sarajeva razgovarali i o nedavno realizovanom međjunarodnom testiranju Pisa koje je rađeno u Bosni i Hercegovini i čiji se rezultati objavljuju 3. Decemebra. Oni će nam pokazati šta to trebamo da promijenimo u obrazovanju u BiH da stvorimo djecu sposobnu za savremeno tržište rada», istakla je Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Project-a.

Učesnicima su predavanja održale prof. dr Dženana Husremović, doktor psiholoških nauka i  dr Radmila Rangelov Jusović, doktor pedagoških nauka te Lejla Hadžimešić, konsultantica UNICEF-a BiH.

“Svi smo mi većim dijelom čuli za pojmove PISA, TIMSS itd., ali nikada prije nismo imali priliku, ako mogu slobodno reći uživo i kroz samu diskusiju saznati neke bitne činjenice o navedenom. Prije svega kroz prezentaciju i samu diskusiju moglo se dosta toga saznati, a također pripremiti nas same za neke dodatne izazove i istraživanja tog tipa. Tokom same diskusije ja sam osvrnuo na veoma bitnu stvar koja se tiče ishoda učenja osnovne i srednje škole, a što je baza za nastavak školovanja i usavršavanja. Ako temelji nsu kvalitetno definisani i jasni, sve ostalo koje se nadovezuje na to. ne može pokazati dobar kvalitet”, rekao je nakon održane platforme,  mr. Ahmed Palić, viši asistent iz oblasti matematike i matematičkih nauka.

Obrazovna dijaloška platforma u opštini Travnik se realizovala zajedno sa opštinskom upravom, koja je partner na projektu u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške.

“Svaki razgovor o obrazovanju, razmjena iskustava, konstruktivni komentari ljudi koji su direktno ili indirektno uključeni u obrazovanje jako su bitni. Svi smo mi dio obrazovnog sistema i veoma je važno da smo uključeni u rješavanje problema i suočavanje sa izozovima koji su pred nama. Vjerujem da će potaknuti sugestijama i idejama svi učesnici današnje dijaloške platforme dati svoj doprinos da učinimo sve kako bi obrazovni sistem učinili što kvalitetnijim. Vjerujem da ćemo o ovoj temi i promjenama koje su evidentno nužne u našoj zemlji, razgovarati nakon objavljivanja rezultata PISA istraživanja”, istakla je novinarka Rahela Čabro, jedna od učesnica platforme.

Projekat „Dijalog za budućnost 2“ ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti. Ovakav prostor se stvara i putem mehanizma lokalne platforme dijaloga, kao alata koji služi kao katalizator za sve inicijative za širenje mira i povjerenja u sklopu lokalne zajednice.

Projektom se želi omogućiti adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno s drugima, na lokalnim dijaloškim platformama identifikuju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče provodiva riješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima.