Dijaloška obrazovna platforma održana u Tuzli

Obrazovna dijaloška platforma održana je juče u Tuzli za više od 30 učesnika iz različitih društvenih sektora sa teritorije Tuzle. Cilj ove platforme je da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja. Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu dobijene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

«Obrazovne dijaloške platforme radimo sa ciljem jedne diskusije o kvalitetu obrazovanja u Bosni i Hercegovini, sa naročitim osvrtom na rezultate međunarodnih testiranja u kojima je Bosna i Hercegovina učestvovala, poput PISA testiranja čiji će rezultati biti obavljeni 3. decembra. Oni će nam pokazati šta to trebamo da promijenimo u obrazovanju u BiH da stvorimo djecu sposobnu za savremeno tržište rada», istakla je Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Project-a.

Učesnicima su predavanja održale prof. dr Ivana Zečević, ekspert za pedagošku i školsku psihologiju, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, doc. dr Slavica Tutnjević, ekspert za razvojnu psihologiju, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Lejla Hadžimešić, konsultantica UNICEF-a BiH.

«Nama je glavni cilj ove radionice da javno mnijenje, prvenstveno ljude koji rade u obrazovnom sistemu, kao i lokalnu i širu zajednicu upoznamo s tim šta je značaj učestvovanja na međunarodnim testiranjima i zbog čega je važno da se provjerava obrazovni sistem jedne države te koji je nivo funkcionalnih znanja koje učenici imaju nakon završetka jednog nivoa, ili jedne stepenice u obrazovanju», istakla je prof. dr Ivana Zečević.

Elvira Huskić-Hadžić, jedna od učesnica, istakla je da je izuzetno zadovoljna predavačima i njihovim načinom rada.

«Ipak moram naglasiti njihovu autentičnost i iskrenu brigu za ljude koji rade u obrazovanju. Njihova potreba da nas osnaže za izazove koji nas čekaju nakon objavljivanja rezultata PISA testiranja je iskrena, a podrška i pomoć koju su nam ponudili je velika», naglasila je Elvira Huskić-Hadžić.

Obrazovna dijaloška platforma u Tuzli se realizovala zajedno sa opštinskom upravom, koja je partner na projektu u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške.

Projekat „Dijalog za budućnost 2“ ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji kako bi se nastavilo s promocijom suživota, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem različitosti. Ovakav prostor se stvara i putem mehanizma lokalne platforme dijaloga, kao alata koji služi kao katalizator za sve inicijative za širenje mira i povjerenja u sklopu lokalne zajednice.

Projektom se želi omogućiti adolescentima i mladima, nevladinim udruženjima, udruženjima žena i neformalnim grupama, prilika da izgrade svoje kapacitete za konstruktivan dijalog u zajednici, te da zajedno s drugima, na lokalnim dijaloškim platformama identifikuju prioritete za poboljšanje društvene kohezije u zajednici, preporuče provodiva riješenja za njih i predstave ih lokalnim vlastima.