Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Project-a, je učestvovala na Erasmus+ Sport Info danu u Briselu

Danas su u Briselu Evropska komisija i Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) organizovali Erasmus+ Sport Info dan kako bi informisali pojedince i organizacije o budućem programu i mogućnostima financiranja u 2024. godini. Veliko nam je zadovolljstvo da ove godine na ovom veoma značajnom skupu učestvuje i izvršna direktorica NVO Genesis Project gospođa Dijana Pejić.

Govornici će sa prisutnima podijeliti savjete o pripremi i podnošenju prijedloga, te o financijskim aspektima financiranja budućih projekata. Učesnici će takođe imati priliku da se umreže i stupe u kontakt s potencijalnim partnerima.

Erasmus+ program je odlična prilika za uspostavljanje saradnje i promovisanje aktivnosti Genesis Project-a zainteresovanim partnerima. Promocija sporta i edukacija putem sportskih aktivnosti u cilju ostvarivanja integracije, društvene uključenosti, jačanja kapaciteta mladih i svih vrijednosti koje mogu donijeti dobrobit zajednici je od velikog značaja. Jedna od aktivnosti koju u tom cilju provodimo je Football3 za mir u saradnji sa UEFA Foundation for Children.

Football3 je metodologija koja promoviše mirno rješavanje sukoba, raznolikost i međukulturalno razumijevanje, ravnopravnost polova, izgradnju mira, dječja prava i društvenu uključenost. Cilj mu je ujediniti mlade iz različitih etničkih/vjerskih/nacionalnih grupa u Bosni i Hercegovini, koristeći fudbal kao univerzalni jezik. Pored organizacije fudbalskih aktivnosti u okviru ovog programa se realizuju i obrazovne sesije o društvenim temama. Uključene su različite grupe, uključujući djevojčice i marginalizovane zajednice, kako bi se promovisala inkluzivnost. U okviru Football3 akademije organizovani su i turniri koji su naglašavali ne samo sportske vještine, nego i društvene vrijednosti i timski rad.

Ovim aktivnostima smo do sada obuhvatili preko 20 osnovnih škola i 3000 djevojčica i dječaka širom Bosne i Hercegovine.