Djeca ćute o nasilju

Dvodnevni seminar „Praktična primjena Protokola o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece“ u osnovnim školama Republike Srpske u organizaciji Genesis Projecta završen je u Banjaluci.

Seminaru, koji je otvorila ministrica porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ombudsmana za djecu Republike Srpske te više od 250 predstavnika osnovnih škola, direktora, pedagoga, nastavnika i drugog stručnog osoblja.

Riječ je o posljednjem od tri seminara koji su organizovani u sklopu projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od vatrenog oružja“ koji se realizuje u šest opština BiH pod pokroviteljstvom UNICEF-a BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju od 1. jula prošle godine. Prethodna dva seminara održana su u Bihaću i Vitezu.
Svim učesnicima seminara dodijeljeni su certifikati.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno u Republici Srpskoj u okviru ovog projekta pokazali su da je nasilje među vršnjacima primjetno i da od nasilnih oblika ponašanja preovladavaju fizičko i verbalno nasilje, dok je socijalno nasilje manje prisutno. Takođe, dječaci u primijećeni kao nasilniji od djevojčica. Učenici, prema dobijenim podacima, biraju i mjesto i vrijeme, kada odrasli nisu prisutni, da se nasilno ponašaju jedni prema drugima. Ovaj podatak je očekivan, jer nasilno ponašanje učenika pred očima odrasle osobe se i nije očekivalo, što znači da i danas nastavnici imaju autoritet nad učenicima, ali čim nisu prisutni, djeca koriste priliku da se jedni sa drugima obračunaju.

Zabrinjava podatak da je jedan dio ispitanika primjetio da učenici nose oružje u školu i da određeni broj njih, prema dobijenim rezultatima, koristi to oružje u situacijama nasilja. Ovo je podatak koji bi trebalo detaljnije istražiti, kako bi se provjerilo koju vrstu oružja koriste učenici u osnovnim školama i šta učenici smatraju pod korištenjem oružja.

Kako je naglasila ministrica Nada Tešanović, nasilje se najčešće dešava osnovcima starosti 10 do 14 godina, ali najviše zabrinjava činjenica da je zabilježeno nasilje nad djecom do četiri godine starosti.

Ombdsman za djecu Nada Grahovac istakla je da djece najčešće ćute o nasilju koje trpe bojeći se da im niko neće vjerovati. Zanemarivanje i psihičko nasilje, kako je istakla, najčešći su oblici nasilja.

Doc. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka, učesnicima seminara objasnila je uzroke i posljedice nasilja, te navodeći primjere iz prakse govorila o tome kako prepoznati zlostavljano dijete i koje mjere prevencije poduzeti.

Ivana Idžan iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je važnost uloge Protokola u prevenciji nasilja u osnovnim školama i objasnila kako ga konkretno primjeniti.