Festival jednominutnog filma 24. novembra u Jazavcu

Šesti festival jednominutnog filma za mlade “Imate minut?” predstaviće 30 filmova koje su u potpunosti osmislila i snimila djeca osnovnih škola iz: Bijeljine, Bosanskog Petrovca, Dervente, Foče, Gradiške, Maglaja (Bočinje), Mostara (Blagaj), Prijedora i Živinica (Dubrave). Festival se održava 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci, s početkom u 12 sati.

Pored djece autora, festivalu će prisustvovati oko 200 učenika s područja banjalučke opštine koji će tako dobiti priliku da pogledaju filmska ostvarenja svojih vršnjaka i čuju njihove poruke.
U okviru festivala djeca će imati priliku da se druže i da učestvuju u radionici o “Ciljevima održivog razvoja do 2030. godine” koja će im pružiti priliku da daju svoj doprinos UN-ovom procesu planiranja aktivnosti radi realizacije ovih ciljeva.

Festival organizuje Nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke u partnerstvu s UNICEF-om BiH. Tokom prethodne godine djeca su osmislila i snimila ukupno 100 filmova uz pomoć trenera iz Fondacije za kreativni razvoj, od kojih je u finale izabrano njih 30. Kroz jednu minutu, djeca su dobila priliku da izraze svoje stavove o pitanjima koja ih se tiču, kao što su „Svijet oko nas“, „Zajedno protiv nasilja i predrasuda“, „Želimo bolje sutra!“, itd. Stručni žiri će odabrati pobjednike kojima će biti uručene simbolične nagrade.

Metodologiju jednominutnih filmova UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz pomoć partnera, koristi kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanju pitanja koja ih se tiču. Bitno je napomenuti da se jednominutni filmovi pod pokroviteljstvom UNICEF-a snimaju širom svijeta te da se svake godine održava i Međunarodni festival jednominutnog filma, na kojem su 2013. godine učestvovala i djeca iz BiH. Učenica iz Posušja, Ivana Šušnjar, tada je za svoj film „Moj put”, nagrađena jednom od glavnih nagrada.

Radionice su bile dio UNICEF-ove komponente projekta u „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, dok je sredstva u iznosu od 1.1 miliona eura osigurao UNHCR, ujedno i vodeća agencija u provedbi projekta. U implementaciju projekta učestvuje sedam partnera, uključujući i UNICEF.

Projektne aktivnosti među kojima i radionice jednominutnih filmova se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, s ciljem da pomogne najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH u pronalaženju rješenja za društvene izazove s kojima se svakodnevno susreću. Projekat ima slogan „Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji s partnerima je, kroz različite aktivnosti, osigurati socijalnu inkluziju ugrožene djece iz interno raseljenih i povratničkih porodica te djece iz drugih ranjivih kategorija kao što su djeca sa smetnjama u razvoju te djeca koja žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima. Osim toga, svrha projekta je i jačanje kapaciteta i angažmana vlasti na lokalnom nivou kako bi socijalna inkluzija postala dio općinskih razvojnih planova.