Film „Dječja priča“, dobitnik Grand Prix-ija

Film „Dječja priča“, autora Sadina Glamočića iz Divičana-Jajce, dobitnik je Grand Prix-ija, glavne nagrade 5. Festivala jednominutnog filma „Imate minut?“ održanog na Vlašiću. Nagradu za najbolji scenario dobio je film “Maske“, učenice Saire Memije iz Fojnice. Za najbolju režiju nagrađen je film „Budi slobodan“ Elizabete Miličević iz Gromiljaka.

Za najbolju glumu nagrađena je Hana Kunić iz Jajca za film “Kišobran”. Specijalnu nagradu žiri je dodijelio filmu “Samoća“, Ante Petrovića iz Divičana – Jajce, a publika je svojim glasovima nagradila film Monike Ivanić, učenice iz Brestovskog/Bilalovca – “Učimo se strpljenju”.

Filmovi su snimljeni uz pomoć trenera iz Nevladine organizacije Genesis Project, a u sklopu projekta “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona” realizovanog pod pokroviteljstvom njemačke fondacije Stiftung Schüler Helfen Leben i UNICEF-a BiH. Festival se organizovao pod pokroviteljstvom Genesis Project-a u okviru nagradnog fonda dodjeljenog Genesis-u za aktivnosti na polju mirovnog aktivnizma u 2015. godini od strane organizacije Peace Direct iz Londona.

Kroz jednu kreativnu minutu, djeca su svojim filmovima uputila snažne poruke koje govore o nasilju, toleranciji, predrasudama. Ukupno je snimljeno 83 filma, afestivalski žiri odabrao je 32 filma za uži krug finalista. Za nagradu publike takmičila su se sva 83 filma, a ostale nagrade dodjeljene su u konkurenciji filmova koji ušli u finale.

Žiri festivala činili su:

Predsjednik žirija:

  1. Jesenko Osmanagić, direktor Fondacije za kreativni razvoj, Sarajevo

 

Članovi žirija:

  1. Gospođica Tabea Domin, fondacija Schüler Helfen Leben (SHL), Berlin, Germany,
  2. Gospodin Ruairi Nolan (predstavnik Peace Direct United Kingdom / Tomorrow’s Peacebuilders Award),
  3. Gospođa Dušica Ilić, projekt koordinator Kratkofil Junior / urednica dječijeg časopisa “Ježurko”,
  4. Gospođa Darija Buzaković, osnivač festivala kratkog filma “Kratkofil” / članica redakcije filmskog programa RTRS-a,
  5. Gospođa Nineta Popović, predstavnica UNICEF-a BiH

 

Tokom dvodnevnog druženja na Vlašiću, djeca su učestvovala na edukativnim, interaktivnim radionicama, a slobodno vrijeme su iskoristlili za organizovani izlet.

https://www.youtube.com/watch?v=jds34_iCdus