“Fudbal3 za mir” stiže u Drvar, Glamoč i Livno!

U ovoj školskoj godini, učenici i učenice iz četiri osnovne škole u Hercegbosanskoj županiji okušaće se u fudbalskim utakmicama koje ne poznaju ograničenja. Uz tim Genesis Project-a, đaci i njihovi nastavnici fizičke kulture savladaće metodologiju Football3 i dobiti priliku da se druže i takmiče sa svojim vršnjacima iz drugih škola, a to su:

1. Osnovna škola „Drvar“ Drvar;
2. Osnovna škola „Glamoč” Glamoč;
3. Osnovna škola „Fra Lovro Karaula” Livno;
4. Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Livno.

Šta je Fudbal3?

Football3 je jedinstven način igranja fudbala koji uključuje i djevojčice i dječake te od njih traži da zajedno odlučuju o pravilima koja će se primjenjivati tokom same utakmice. Na primjer, često se koristi pravilo da svaki drugi go daje djevojčica, odnosno dječak. Drugim riječima, go se ne priznaje ako ga je drugi put zaredom dao dječak ili djevojčica. Nazvan po “tri poluvremena” – razgovora prije utakmice, utakmica i razgovora nakon utakmice – Fudbal3 uključuje ključne životne lekcije u svaku utakmicu te poziva na fer igru, timski rad, poštovanje i odgovornost.


Zašto koristimo Fudbal3?

Tokom zajedničkih aktivnosti ovog projekta, koje spajaju različite etničke grupe, učesnici i učesnice imaće priliku da izgrade odnose od povjerenja i razgovaraju o pitanjima kao što su mirno rješavanja sukoba i prevencije konflikta, raznolikost i međukulturalno razumijevanje, dječja prava i socijalna inkluzija te komunikacijske vještine.

Za šta će nam sudija?

Nakon svake utakmice, đaci se osvrću na svoje i ponašanja ostalih igrača na terenu te timovima dodjeljuju bodove za postignute golove, fer igru tokom utakmice i ponašanja pojedinih igrača tokom utakmice. Fudbal3 se igra bez klasičnog sudije, što znači da igrači moraju naučiti kako mirno riješiti eventualni sukob putem razgovora i dogovora.

U narednim mjesecima, tim Genesis Project-a obučiće trenere, nastavnike fizičke kulture te učenike i učenice koji će potom znanje o metodologiji Fudbal3 prenositi svojim vršnjacima i vršnjakinjama. Aktivnosti projekta “Fudbal3 za mir – fudbal kao oruđe društvene promjene i razvoja mladih ljudi” provode se uz podršku granta Ministarsta vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.