Genesis Project pokrenuo je projekat „Zajednički upravljane srednje škole”

Učenici, nastavnici i obrazovni radnici istakli su potrebu za povećanim učešćem  u donošenju odluka u srednjim školama!

Dana 22. 05. 2024. godine, javnom prezentacijom i diskusijom, Genesis Project iz Banja Luke pokrenuo je projekat „Zajednički upravljane srednje škole (Co-managed high schools)“, inicijativu koja ima za cilj transformaciju procesa donošenja odluka u srednjim školama širom Zapadnog Balkana. Projekat nastoji da osnaži učenike i poboljša kvalitet obrazovanja uvođenjem modela zajedničkog upravljanja, koji uključuje učenike u ključne procese donošenja odluka.

Tradicionalne prakse donošenja odluka u srednjim školama na Zapadnom Balkanu su uglavnom jednostrane, dominiraju školske vlasti i često isključuju učenike iz značajnog učešća. Projekat „Zajednički upravljane srednje škole“ nastoji da to promeni uvođenjem participativnog modela zajedničkog upravljanja koji daje učenicima glas u procesima donošenja odluka.

„Projekat ‘Zajednički upravljane srednje škole’ je jedinstven i inovativan pristup obrazovanju“, rekao je Saša Šarić, koordinator projekta Genesis Project-a. „Uključivanjem učenika u procese donošenja odluka, ne samo da ih osnažujemo da preuzmu odgovornost za svoje obrazovanje, već i stvaramo inkluzivnije i demokratskije školsko okruženje.“

Model zajedničkog upravljanja biće razvijen u saradnji sa učenicima, nastavnicima i menadžmentom 10 srednjih škola u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Model će biti pilotiran u ovim školama tokom naredne dve godine sa ciljem stvaranja participativnijeg i učeniku usmerenog pristupa obrazovanju.

„Vjerujemo da model zajedničkog upravljanja ima potencijal da transformiše obrazovanje na Zapadnom Balkanu“, rekla je Lejla Pehilj, predstavnica Srednje politehničke škole iz Mostara. „Uključivanjem učenika u procese donošenja odluka, oni će biti u mogućnosti da od ranog uzrasta ‘vježbaju’ demokratiju i doprinesu vođenju škola.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekat „Zajednički upravljane srednje škole“ sprovodi Udruženje LEAD (MKD) u partnerstvu sa Genesis Project-om (BiH), Omladinskim savjetom Kosova (KS), Mrežom mladih Crne Gore (MNE) i organizacijom Connecting (SRB). Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz program Erasmus+.