Genesis Project učestvuje na Svjetskom Samitu inovacija u obrazovanju

Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a učestvuje na WISE 2017, Svjetskom samitu inovacija u obrazovanju koji se održava 14. 15. i 16. novembra u Dohi, Katar. Samit se održava pod temom “Suživjeti, stvarati: učiti živjeti i raditi zajedno” i okupiće više od više od 2.000 kreatora promjena, inovatora, donositelja odluka i uticajnih stručnjaka kako bi raspravljali o izazovima obrazovanja i prilikama u vremenima značajnih političkih, ekonomskih i tehnoloških promjena.

Zahvaljujući činjenici da je Genesis Project bio u finalnom izboru za WISE 2016 nagradu na polju inovacija u obrazovanju, Katar fondacija, koja je organizator i glavni donator WISE samita uputila je poziv za učešće.
Genesis Project je 2016. godine bio uključen među 15 finalista iz 13 zemalja, koji su odabrani u konkurenciji iz cijelog svijeta kao najbolji primjeri dobre prakse inovativnih pristupa obrazovanju i podsticanja saradnje, za nagradu WISE Education Award (nagrada WISE za obrazovanje). Nagrada WISE za obrazovanje, osnovana 2010. godine je svjetsko priznanje za pojedinca ili tim za izvanredan doprinos bilo kojem području obrazovanja.

Od svog početka (2009. godina) WISE Summit okuplja različite aktere iz obrazovanja kako bi istražili i razmijenjivali ideje te sarađivali na kreativnoj akciji u obrazovanju. Na WISE-u, nastavnici, donositelji odluka i utjecajni stručnjaci iz svih područja javnog i privatnog sektora se okupljaju u kolegijalnom okruženju kako bi iskoristili svoje iskustvo u rješavanju razvojnih izazova obrazovanja. WISE Summit je postao međunarodna, višesektorska konferencija posvećena izgradnji budućnosti obrazovanja kroz osnaživanje i partnerstvo. Jedinstvena je prilika da se svi učesnici uključe u važne rasprave o cijelom nizu obrazovnih izazova, kako bi se postigao cilj globalne zajednice koja se zalaže za izgradnju snažnih, uspješnih i sigurnih društava kroz obrazovanje.

Učesnici WISE 2017 će istražiti i otkriti široku lepezu tema koje oblikuju budućnost podučavanja i učenja, uključujući umjetnu inteligenciju, ulogu učitelja, prednosti socijalnog preduzetništva, promjenu stavova prema migrantima, itd.

Program ovogodišnjeg samita će biti podjeljen na sljedeće cjeline:

  • Učimo kako da učimo (nove perspektive i prakse u učenju);
  • Suživot u svijetu koji se mijenja (Razvoj vještina, stavova i vrijednosti koji će oblikovati sutrašnjicu);
  • Stvaranje zajednica znanja (Prijelaz iz ekonomija znanja u društvo znanja).

„Nadamo se da će nam ovo učešće na samitu pomoći da mnogo toga naučimo i unaprijedimo u radu na polju obrazovanja djece, nastavnika i roditelja putem edukativnih aktivnosti i projekata koje realizujemo u školama širom Bosne i Hercegovine“, istakla je Dijana Pejić. Više informacija o samitu nalazi se na linku: (http://www.wise-qatar.org/2017-summit-education-coexist-cocreate)