Genesis projekt nastavio obuku predstavnika stručnih službi osnovnih škola s područja USK i HBŽ

Nakon sastanaka vezanih za uspostavu referalnog mehanizma u općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona i  Hercegbosanske županije humanitarna organizacija „Genesis project“, kao tehnički partner UNICEF-a,  nastavila je realizaciju treninga za stručne službe osnovnih škola, a što je dio Programa sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u ovoj Županiji. 

Dvodnevni trening održan je u Bihaću, a znanje potrebno za provedbu Programa sekundarne  prevencije steklo je 37 predstavnika stručnih službi iz 33 osnovne škole, dok je  u Sanskom Mostu učešće u treningu uzelo  10 učesnika iz 10 škola. Treningu u Livnu prisustvovalo je 17 predstavnika iz svih devet škola, a uz stručne službe nazočni su bili i pojedini ravnatelji škola te nastavnici. 

Trening je održan pod stručnim vodstvom doktora psiholoških nauka, prof. dr. Ivane Zečević, s Filozofskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, i prof. dr. Slavice Tutnjević, s Filozofskog fakultetu Univerziteta u  Banjoj Luci. 

Kompletan trening bio je posvećen psihoedukaciji koja je usmjerena na razumijevanje različitih izvora depresivnosti, razlikama između tuge i depresivnosti, te uobičajenim negativnim mislima koje održavaju depresivnost.  Obrađene su raznovrsne tehnike za iniciranje rada s depresivnošću te tehnike za razotkrivanje i razradu uobičajenih negativnih misli koje onemogućuju dijete da izađe iz kruga depresivnih misli i ponašanja.

Program sekundarne prevencije u školama Hercegbosanske županije  uz saglasnost  Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“,  kao tehnički partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine,  a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.