Genesis u finalnom krugu za WISE nagradu

Nakon osvajanja nagrade “Tomorrow’s Peacebuilders” za mirovni aktivizam koju na svjetskom nivou dodjeljuje međunarodna organizacija Peace Direct (Velika Britanija), Genesis Project iz Banjaluke u finalnom je krugu izbora za još jednu prestižnu svjetsku nagradu koju dodjeljuje Fondacija Katar.Genesis Project je krajem aprila uvršten među 15 finalista iz 13 zemalja, koji su izabrani u konkurenciji

iz cijelog svijeta kao najbolji primjeri dobre prakse, inovativnog pristupa obrazovanju i poticanje saradnje. Projekat koji je impresionirao predstavnike Katar fondacije odnosi se na upozoravanje na opasnosti od zaostalih mina i sprovodi se u osnovnim školama širom BiH, prvenstveno u minama najugroženijim područjima. Na kreativan i istovremeno edukativan način, putem interaktivnih lutkarskih predstava te nizom radionica, predstavnici Genesis-a nastoje djeci i odraslima prenijeti korisne informacije i upozorenja na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. U zemlji koja, prema podacima BH MAC-a i dalje ima 19.200 minskih polja, ovakva vrsta edukacije je apsolutno nepohodna.

Ono što izdavaja pristup Genesis-a ovom problemu svakako je lutkarska predstava “Suđenje čudno” koja o opasnosti od mina na jedinstven način edukuje djecu starosti od šest do 11 godina. Na osnovu ulaznih i izlaznih upitnika, evidentno je da djeca, zahvaljujući predstavi, pored toga što se zabave, steknu i korisna saznanja o tome kako izgledaju neeskplodirana ubojita sredstva i zaostale mine na koje slučajno mogu da naiđu u šumi. Ovaj projekat podržavan je od strane UNICEF-a BiH, delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH i uspješno se sprovodi od 1999. godine.

Ovlašteni konsultanti Katar fondacije posjetiće tim Genesis Project-a i Bosnu i Hercegovinu početkom juna, kako bi direktno na terenu procjenili kvalitet organizacije.

Katar fondacija je 2009. godine osnovala Svjetski inovativni samit za edukaciju (WISE engl.), i nagradu za inovativni pristup edukaciji (WISE AWARD engl.) dodjeljuje svake godine od osnivanja samita.

Nakon izbora 15 finalista i posjete i evaluacije organizacija, žiri sastavljen od eksperata iz cijelog svijeta će izabrati šest pobjednika kojima će na svečanosti u Londonu biti uručene vrijedne nagrade.

Riječ je o izuzetnom priznanju, koje se dodjeljuje organizacijama koje prolaze najstrožije kriterijume selekcije te sam izbor među finaliste predstavlja veliki uspijeh.

Više o WISE nagradi te o finalistima za 2016. godinu dostupno je na sljedećem linku: https://www.wise-qatar.org/wise-awards-2016