Genesis u finalu za pretižnu nagradu

Humanitarna organizacija Genesis Project ušla je u najuži izbor za nagradu koja se dodjeljuje lokalnim graditeljima mira “Tomorrow’s Peacebuilders” koju na svjetskom nivou dodjeljuje međunarodna organizacija Peace Direct iz Londona.
Organizacija Genesis Project izabrana je u finaliste među 250 kandidata iz cijelog svijeta.
“Mi smo presretni zbog činjenice da smo uključeni u završni krug evaluacije. Od 250 prijavljenih, među kojima su razne grupe i pojedinci koji rade na polju izgradnje mira u cijelom svijetu, naše aktivnosti su ocjenjene kao jedne od najimpresivnijih. Ušli smo u uži izbor za nagradu sa još 11 finalista. Od ukupno 12 finalista, tri grupe će dobiti nagradu tako da imamo prilično dobre šanse”, objasnila je Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a.

Ona je istakla da činjenica da je organizacija ušla u uži izbor već puno znači za njenu reputaciju, a sama nagrada bi svakako otvorila i nove perspektive.

Ruairi Nolan, predstavnik organizacije Peace Direct istakao je da se organizacija Genesis Project odmah izdvojila kao finalista za nagradu.

“Genesis Project je odmah uvršten u najuži izbor za nagradu. Veoma smo sretni zbog toga, jer smatramo da se ova organizacija izdvaja vještinom da kroz umjetnost i kreativnost na jedinstven način spaja djecu iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini. Njihov rad se izdvaja i po tome što je za mlade ljude zabavan i time pomaže njihovo zbližavanje”, objasnio je Ruairi.

Peace Direct dodjeljuje nagrade na svjetskom nivou jednom godišnje.

Riječ je o međunarodnom priznanju za mirovne aktiviste koji djeluju u svojim zemljama širom svijeta. Nagrade se dodjeljuju pojedinicima i organizacijama.
Svečana ceremoja se održava u decembru u Londonu, a u okviru nagrade dodjeljuje se i 10.000 dolara koje će nagrađeni potrošiti na specifičnu mirovnu aktivnost u svojoj zemlji.

Genesis Project je nevladina organizacija iz Banjaluke osnovana 1997. godine. Od tada do danas djeluje na teritoriji cijele BiH. Uz podršku svojih donatora, organizacija pomaže djeci i mladima širom BiH u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve individualne razlike i potencijale. To čini kroz razne metode, uključujući edukativne radionice, rad sa nastavnicima i roditeljima, interaktivne lutkarske predstave, jednominutne filmove kroz koje djeca ukazuju na svoje probleme, te seminare i treninge.