Gran Prix za Harisa Mešana

Devetogodišnji Haris Mešan dobitnik je Grand Prix-a, nagrade za najbolji film na drugom Festivalu jednominutog filma održanom u Banjaluci. Filmom “Ja mogu”, ovaj devetogodišnji dječak je oduševio žiri i publiku.Nagradu za najbolji scenario dobila je Katarina Šekarić iz Višegrada za film “7/7”. Za najbolju režiju nagradu je osvojila Ivona Kenjić iz Vojkovića za film “Zabranjen pristup”. Ivan Josip Stipić iz Posušja najbolji je glumac ovogodišnjeg festivala, a nagradu je dobio za ulogu u svom film “Kralj”. Sa više od 5000 pregleda na YouTube film “Znakovi ljubavi” Anđele Pržulj iz Trnova osvojio je nagradu publike. Žiri je dodijelu i specijalnu nagradu “za jedinstven prikaz ljepote stvaranja filma koja se ogleda u timskom radu, nesebicnom zalaganju, entuzijazmu i naravno, velikom talenatu svih učesnika”. Ovu lijepu nagradu osvojio je Mirhab Šabić iz Bihaća za film “Režiser”.
Na festivalu su se predstavila ukupno 24 filma koje su u potpunosti snimila djeca sa i bez poteškoća u sklopu projekta „Shvatite nas ozbiljno-govorimo o mogućnostima“, a koji realizuje NVO Genesis Project u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH. Finalisti su izabrani u konkurenciji od 108 filmova iz 12 opština u BiH.
O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Darija Buzaković, direktorica Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus iz Banjaluke koja je ujedno i predsjednica žirija, Vesna Andree Zaimović, urednica portala Radio Sarajevo, Ljubiša Savanović, glumac i umjetnički direktor Gradskog pozorišta Jazavac, Ajdin Čolić, novinar TV Sarajevo i Budimir Željko Keko, fotograf.
Metodologija jednominutnih filmova posebna je metoda UNICEF-a putem koje djeca imaju priliku da iskažu svoje stavove i skrenu pažnju na svoje probleme, potrebe i ideje. Jednominutni filmovi snimaju se širom BiH od 2011. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a BiH, a uz pomoć trenera iz Genesis Projecta. Ove godine, u okviru projekta “Govorimo o mogućnostima”, filmove su snimala i djeca sa teškoćama u razvoju, a pored trenera iz Genesisa, pomagali su im i treneri iz Fondacije za kreativni razvoj iz Sarajeva.