Izvođenjem predstave „Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču“ u Domu omladine u Banjaluci, svečano je promovisan istoimeni projekat koji Genesis Project realizije uz finansijsku podršku grada Banjaluka. Predstavi su prisustvovali učenici osnovnih škola iz Banjaluke i Bronzanog Majdana, a ispred grada Banjaluka, projekat je predstavila Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti. Ovaj projekat i predstava izdvajaju se po aktuelnosti teme i činjenici da je ideja za njihovom realizacijom potekla od nastavnog osoblja i učenika osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine, koji su primijetili nedostatke u znanjima i vještinama kod svojih učenika, a koji bi im pomogli da se pravilnije ponašaju u „virtualnom svijetu“. Kroz predstavu se učenicima postavljaju pitanja: koliko imate lajkova na Fejsbuku; imate li Fejsbuk prijatelje koje lično ne poznajete, da li ste dobijali čudne ili neprijatne poruke sa nepoznatih profila? Činjenica je da komuniciranje putem društvenih mreža nosi brojne prednosti, ali i opasnosti. Naročito za tinejdžere. Upravo su ove opasnosti tema predstave.

Između ostalog, ovaj projekat obezbjeđuje pristup kulturnim sadržajima za djecu iz ruralnih sredina i marginalizovanih grupa. Kroz saradnju sa osnovnim školama, naročito onim iz rubnih područja Banje Luke (Bronzani Majdan, Kola, Vrbanja, Karanovac i Srpske Toplice) omogućićemo ovim učenicima, ali i učenicima iz marginalizovanih grupa pristup kulturnim sadržajima.

“Uvjereni smo da će djeca koja pogledaju predstavu, podići nivo svijesti o navedenim temama i da će naučiti kako da zaštite sebe, ali i ljude oko sebe, prvenstveno od opasnosti koje nam dolaze sa interneta”, istakli su u Genesis Project-u.