Jednominutni filmovi snimljeni tokom 2017. godine, dio su projekta „Mostovi povjerenja i saradnje“ koji je realizovao NVO Genesis Project pod pokroviteljstvom njemačkih fondacija Schüler Helfen Leben i Robert Bosch, a uz podršku i odobrenje Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Srednjobosanskog kantona / kantona Središnja Bosna. Ove filmove u potpunosti su osmislila i snimila djeca na sljedećim lokacijama: Bugojno, Gromiljak, Divičani, Bešpelj, Busovača, Vitez, Fojnica i Jajce. Snimljen je ukupno 81 film, a Na 7. Festivalu jednominutnog filma koji se održao 21. aprila na Jahorini u aprilu 2018. godine, prikazana su 32 filma odabrana u finale. Stručni žiri odabrao je najbolje filmove. To su: -Najbolji film u Gromiljaku: "Zid šutnje", autorka Monika Prskalo -Najbolji film Divičanima: “Ostajem ovdje", autor Halid Mecavica -Najbolji film u Bešpelju: "Šuma dječijih prava", autorka Marija Ljušanin -Najbolji film u Jajcu: “Prijatelji", autorka Gabrijela Brižić -Najbolji film u Vitezu: "Ženska prava", autorka Marija Šuman -Najbolji film u Fojnici: Poslušaj prijatelja", autorka Ajla Klisura -Najbolji film u Busovači: "Zašto", autor Emrah Halilović -Najbolji film u Bugojnu: „Ljepota je u različitosti", autor Deni Karadža Nagrada publike – priznanje najbrojnijeg žirija festivala otišla u Divičane, učeniku Jozi Sarafu za film „Sa drugarima je ljepše“.

Učenici osnovnih škola iz Bihaća "Kulen Vakuf-Orašac" i "Harmani 2" uživali su u druženju sa svojim drugarima iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Trna i posjeti banjalučkim znamenitostima.
Posjeta učenika iz Bihaća rezultat je dugogodišnje saradnje naše organizacije sa RTV Unsko sanskog kantona i predstavlja korak naprijed ka rušenju predrasuda, međusobnom zbližavanju i upoznavanju domovine.
Učenici iz Bihaća obišli su Kastel i Muzej Republike Srpske, a specijalno za njih je odigrana predstava "Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču" u izvođenju NVO Genesis Project-a.
U posjeti je boravilo ukupno 25 osnovaca sa svojim nastavnicima.
OProšle godine su i osnovci iz Trna posjetili Bihać i Nacionalni park Una.
Ovo druženje oduševilo je sve učesnike i svakako se neće na ovome završiti, jer zajedno sa našim partnerima planiramo nove projekte koji će omogućiti više ovakvih lijepih i pozitivnih dešavanja.

Naša nova predstava je rezultat projekta „Promocija mira i sigurnosti kroz edukativne, interaktivne, pozorišne predstave u osnovnim školama / Sigurni učenici - Rodno odgovorne škole” koji implementira Genesis Project uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI), te uz odobrenje i saglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona.

Komuniciranje putem društvenih mreža nosi brojne prednosti, ali i opasnosti. Naročito za tinejdžere. Uprvo su opasnosti interneta tema naše nove predstave.

Sam projekat se sastoji od nekoliko različitih aktivnosti, ali kao najvažnije možemo izdvojiti upravo aktivnosti izvođenja pozorišnih predstava i distribucije obrazovnih pamfleta, te aktivnost provođenja 50 interaktivnih razmjena informacija o rodnoj ravnopravnosti.

Dugogodišnja saradnja Radio televizije Unsko sanskog kantona i Genesis Projecta krunisana je predivnim putovanjem u Bihać i susretom dviju osnovnih škola, „Harmani 1“ iz Bihaća i „Desanka Maksimović“ iz Trna, opština Laktaši te volontera Crvenog Krsta. U okviru ovog izleta djeca iz dva bh. eniteta bolje su se upoznala, družila i uživala u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Izlet je organizovala RTV USK uz podršku Genesis Projecta--a sa ciljem da se naši osnovci bolje upoznaju međusobno i da bolje upoznaju svoju zemlju. Šetnjom kroz Bihać, osnovci su bolje upoznali ovaj grad i uživali u ljepotama rijeke Une, a kruna njihove posjete bio je odlazak u Nacionalni Park i na Štrbački buk. Doprinos ovoj posjeti dali su mnogi: Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Uprava Nacionalnog parka Una koja je djeci poklonila ulaznice, kao i članovi Gorske službe spašavanja koji su brinuli o njihovoj sigurnosti. Nadamo se da će ovakvih divnih druženja u budućnosti biti više!