Kratka škola filma realizuje se onlajn za učenike iz Travnika i Novog Travnika

Vjerujemo da svi dobro upoznati sa Jednominutnim filmovima koje su snimala djeca širom Bosne i Hercegovine nekoliko prethodnih godina. I ove godine 22 učenika i učenice iz OŠ Safvet-beg Bašagić iz Novog Travnika i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika imaju prilogu da oprobaju svoj talenat za snimanje filmova na djelu! Oni već nekoliko sedmica učestvuju u onlajn radionicama Kratka škola filma, koje vode predstavnici Genesis Project tima, Ljubiša Vasić i Draško Stojčević.

Cilj ove aktivnosti jeste da djeca steknu osnovna znanja o filmskom jeziku i o tome kako nastaje film. Kao rezultat, svako dijete će snimiti svojih 60 sekundi filma u kojim će iznijeti svoje mišljenje, ideje, stavove ali i strahove, nadanja i očekivanja. Djeca će  snimati filmove mobilnim telefonom i zatim ih montirati u jednostavnom programu.

“Prvi put u istoriji Genesis Projecta radimo onlajn radionice Jednominutnih filmova. I mi kao facilitatori smo pred mnogim izazovima, ali zajedno sa učesnicima nalazimo rješenja”, rekao je Ljubiša Vasić. A kako će izgledati filmovi učesnika onlajn radionica imaćemo priliku uskoro i da saznamo! Prvi filmovi će biti snimljeni već tokom prve polovine juna, a dogovorena je i realizacija  8. Festivala jednominutnog filma, tokom proljeća 2021. godine. Do tada će biti realizovano ukupno osam treninga snimanja kratkih filmova koji će biti predstavljeni na Festivalu.

Jednominutni filmovi mladih nastali su kao dio OneMinutesJr mreže koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF, koji pruža finansijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi djece i mladih kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka.