Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Izbijanje pandemije COVID 19 zatvorilo je školska vrata širom Bosne i Hercegovine. Školsku učionicu zamijenila je «online» edukacija i učenje je prilagođeno novim uslovima i radu od kuće. Novim  uslovima, svoje aktivnosti i rad prilagodio je Genesis Project. Svakako su tome doprinijele i edukacije kojima su članovi tima prisustvovali tokom prethodnih godina i na kojima su stekli brojne vještine. Te edukacije nisu imale za cilj da  tim Genesisa pripreme za rad u ovakvim, otežanim uslovima, ali su znanja stečena na njima svakako doprinijela tome da budu puno spremniji i sigurniji, te da se lakše prilagode na nove uslove rada.

Kada je pandemija počela, članovi tima Genesis Projecta su stupili u kontakt sa korinsicima iz osnovnih škola kako bi identifikovali njihove potrebe, želje i mogućnosti. Na osnovu dobijenih informacija, sa donatorima su kreirani novi oblici rada u smislu da se, koliko je to god moguće, pomogne nastavnicima  da realizuju svoje sadržaje u novim uslovima rada.

«Pandemija je na aktivnosti Genesis Project-a uticala u mjeri u kojoj je uticala na život u cijelom svijetu. Svjesni smo da su se aktivnosti u skoro svim sferama života morale prilagoditi realizaciji istih u skladu sa smjernicama i preporukama o smanjenju kretanja, izbjegavanju bliskog kontakta, pa smo i mi svoje aktivnosti morali prebaciti u online prostor», ističe Draško Stojčević iz Genesis Project-a. Navodi da je to neformalnu edukaciju moguće preseliti u online prostor  ako se svojom fleksibilnošću, kreativnošću i sposobnosti za prilagođavanje uklopite u nove uslove života i rada.

«Ne bismo da poredimo formalnu i neformalnu edukaciju i smatramo da tu nema neke suštinske razlike, kada je u pitanju način prilagođavanja. Zahvaljujući tehnološkom napretku postoji mnogo online alata koji mogu biti veoma korisni u edukaciji, bilo da se radi o grupnoj ili individualnoj edukaciji. U razgovoru sa nastavnicima saznali smo da oni koriste online alate kao što su: Gugl učionica, Skajp ili Zum, dok u komunikaciji sa svojim učenicima uglavnom koriste aplikaciju Viber za razmjenu poruka, video sadržaja i fotografija. Veoma korisna online alatka je Majkrosoft tims, softverska platforma za komunikaciju i saradnju koja kombinuje online razgovor, video sastanke kao i pohranu podataka», navodi Draško.

Aktivnosti koje Genesis Project trenutno priprema online, su aktivnosti koje i obično realizuju sa svojim korisnicima u neformalnoj edukaciji, samo su ovaj put u elektronskom obliku. To su snimanje jednominutnih filmova za djecu, postavljanje edukativnih predstava koje su ranije dokumentovane na You Tube, radionice sa pedagozima i nastavnicima putem online alata, kao i TV edukativne predstave prilagođene realizaciji sadržaja na časovima odjeljenske zajednice.

Naravno, škola je vaspitno obrazovna ustanova u kojoj se pored vaspitanja i obrazovanja dešavaju i duboki procesi socijalizacije djece, što svakako nije ostvareno online edukacijom, nastavom na daljinu i slično. Činjenica je da online edukacija ne može zamijeniti školski život, ali može više nego da sada biti uklopljena u vaspitno obrazovne sisteme.

«Ovo iskustvo nas je naučilo da su i učenici i nastavnici spremni na to da se dio nastavnih sadržaja realizije i na ovaj način, a u ovakvim situacijama se postoje mjerila kao što su „lako“ i „teško“. Nama nije bilo teško prebaciti se u virtuelni prostor, jer smo angažovali sve naše kapacitete duboko svjesni težine situacije, neizvjesnosti, izazova ali i odgovornosti koja stoji ispred nas», poručuju iz Genesis Projecta-a.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama