Mladi u Sanskom Mostu predstavili plan protiv nasilja

Učenici Armin Bahtić, Sadmir Kamerić, Sakiba Huseinović i Ramo Muratović predstavili su juče u Sanskom Mostu akcioni plan “Rekonstrukcija ulaza”, čiji je cilj popravka ulaza u Mješovitu srednju školu koja broji oko 900 učenika koji dolaze sa cijelog područja ove opštine Sanski Most.
Ovaj akcioni plan, učenici su osmislili u okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“, koji pod pokroviteljstvom UNICEF BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banjaluke.
Armin, Sadmir, Sakib i Ramo su dio istraživačkog tima učenika, uzrasta 15 do 19 godina, koji su od septembra prošle godine, predvođeni koordinatoricom Senijom Jakupović, vrijedno radili na brojnim radionicama i istraživali teme prevencije nasilja i smanjenja rizika od oružja u svojoj lokalnoj zajednici. Učenici su naveli da je ulaz u Mješovitu srednju školu u lošem stanju, neosvijetljen, neprilagođen osobama sa posebnim potrebama, nepregledan i ostavlja mogućnost unosa opojnih sredstava i neprimjernog ponašanja koja negativno utiču na mlade.
Cilj ovih mladih ljudi je urediti ulaz, prilagoditi ga osobama sa posebnim potrebama, smanjiti broj nasilnih ponašanja, okupljanja, te omogućiti pregled ulaska u školu i unosa opojnih sredstava.
Za realizaciju ove ideje, pokrovitelji projekta UNICEF BiH i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, doniraće 3.000 KM. Učesnicima okruglog stola prezentovani su i Jednominutni filmovi koje su učenici snimili u okviru projekta u Sanskom Mostu, a koji govore o problemima nasilja.
Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“ realizuje se od 1. jula prošle godine u šest opština BiH i 16 osnovnih škola u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a završava se u junu ove godine.