«Mostovi povjerenja i saradnje»: Snimljeno 13 jednominutnih filmova, realizovane brojne radionice

Projekat «Mostovi povjerenja i saradnje», uprkos pandemiji virusa Covid -19,  i ove godine uspješno se realizuje u u 12 osnovnih škola Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna, a rezultati dosadašnjih ativnosti su završene obuke za nastavnike i roditelje te 13 jednominutnih filmova koje su snimili učenici starijih razreda koji su prošli online obuku.

Kroz ovih 13 kratkih filmova koji su dostupni na YouTube kanalu Genesis Project, učenici su obradili teme koje su sami odabrali, a online obuke za snimanje kratkih filmova se nastavljaju i u novoj školskoj godini.  Svi jednominutni filmovi, koji budu snimljeni tokom ove i sljedeće školske godine, učestvovaće na 8. Festivalu jednominutnog filma, gdje će najbolji autori dobiti nagrade za uloženi trud i vrijeme.

Na radionicama za nastavnike učestvovala su 72 nastavnika, a jedan od osnovnih ciljeva ove aktivnosti bio je da se pomogne nastavnicima da uspješno iznesu nastavu na daljinu. Članovi Genesis Project-a su adaptirali postojeći edukativni materijal tako, da bude pogodan za online distribuciju i upotrebu u uslovima pandemije virusa Covid-19, a u skladu s preporukama Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna.

Tokom realizacije projekta prije pandemije, Genesis Project je održao radionice sa roditeljima na kojima je učestvovalo preko 700 roditelja koji su imali priliku da saznaju više tome kako prepoznati emocije kod djece, kako s djecom komunicirati na najbolji način i kako čuti i oni što im djeca ne govore. Kroz projekat je realizovano i 20 igranja dramske pozorišne predstave «Beton NE, obrazovanje DA»,  koje je pogledalo preko 1400 učenika starijih razreda osnovnih škola.

Projekat „Mostovi povjerenja i saradnje“ u osnovnim školama u Bugojnu, Gromiljaku, Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajcu, Travniku i Novom Travniku počeo je sa realizacijom 2015. godine uz podršku njemačkih fondacija, predvođenih fondacijom „Schüler Helfen Leben“ uz odobrenje kantonalnog Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna.