Mostovi povjerenja za sigurnije odrastanje

Projekat “Mostovi povjerenja i saradnje” koji se realizuje u osnovnim školama Srednjobosanskog kantona, a čiji je cilj izgraditi sigurno i podsticajno okruženja za djecu, uticati na izgradnju povjerenja te edukovati korisnike projekta o vještinama komunikacije i mirnog rješavanja sukoba nastavlja se implementirati i ove školske godine. Projekat realizuje Genesis Project pod pokroviteljstvom njemačkih fondacija Schüler Helfen Leben i Robert Bosch u osnovnim školama koje rade u jednoj zgradi sa dva nastavna plana i programa i to u sljedećim opštinama Srednjobosanskog kantona: Bugojno, Gromiljak, Kiseljak, Busovača, Vitez, Fojnica i Jajce.

Tokom ove školske godine, Genesis Project će realizovati preko 350 zajedničkih aktivnosti u 16 škola smještenih u 8 zgrada i to: 130 radionica za djecu; 110 radionica za roditelje; 50 radionica za nastavnike; 30 obrazovnih, lutkarskih predstava za mlađu djecu te 30 obrazovnih, dramskih pozorišnih predstava za stariju djecu. U okviru projekta organizovaće se i treninzi snimanja jednominutnih filmova i na kraju Festival jednominutnog filma mladih na kojem će biti dodjeljene nagrade za najbolje male autore.

Projekat se realizuje uz odobrenje Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Srednjobosanskog kantona / kantona Središnja Bosna tokom školske 2017/2018. godine i školske 2018/2019. godine.