Na mine upozoreno stanovništvo poplavljenih područja

U sklopu projekta “Upozoravanje na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava” do jula 2014. godine realizovano je 120 radionica i devet prezentacija, a održano je i 15 edukativnih lutkarskih predstava.
Pored navedenih aktivnosti, na mine se posebno upozorava na poplavljenim područjima BiH metodom direktnog kontakta sa stanovništvom i dijeljenjem letaka. Ova aktivnost sprovodi se u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina BiH, Civilnom zaštitom i partnerskom organizacijom “Posavina bez mina” iz Brčkog.

Projekat se pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske komisije BiH i Američke ambasade BiH realizuje na nivou BiH, a projektne aktivnosti do sada su sprovedene u opštinama Pelagićevo i Oštra Luka, Tešanj, Kneževo, Glamoč i Bosansko Grahovo, Čelić i Domaljevac – Šamac.
Više od 220 djece i 130 nastavnika edukovano je kroz radionice, a preko 1000 djece pogledalo je lutkarske predstave.

Vanredne i hitne aktivnosti upozoravanja na mine i ESZR uzrokovane su poplavama i erozijom zemljišta u velikom dijelu BiH. Vodene bujice pomjerile su brojna neočišćena minska polja i obilježene terene, pa se opasnost preselila i u neobilježna područja. Iz tog razloga, edukacija je postala neophodna i u budućim aktivnostima u okviru ovog projekta nastojaće se obuhvatiti što veći broj korisnika.