Nastavljamo saradnju sa UEFA fondacijom za djecu na projektu Football3

Sa radošću dijelimo sa vama lijepu vijest da smo dobili poziv od UEFA fondacije za djecu za produženje projekta Football3.

Samo ukratko da podijelimo sa vama karakteristike, ciljeve, utiske i lekcije!

Šta je Football3?

Football3 je jedinstven način igranja fudbala. Zasniva se se na načelu da su osnovne vrijednosti poput fair play-a, ravnopravnosti spolova, timskog rada, poštovanja i odgovornosti jednako važne kao i fudbalske vještine.

Zašto 3?

Football3 je nazvan po “tri poluvremena” – dogovora prije utakmice, utakmice i razgovora nakon utakmice – football3 uključuje ključne životne lekcije u svaku svoju utakmicu.

Koje su mu spcifičnosti?

U rodno izmješanim timovima, djevojčice i dječaci zajedno donose odluku o pravilima koja će se primjenjivati tokom same utakmice.

Ko pobjeđuje?

Nakon utakmice, osvrću se na svoje i ponašanja ostalih igrača na terenu, te dodjeljuju bodove kako za postignute golove tako i za poštovanje pravila dogovorenih prije utakmice, ali i za ponašanja pojedinih igrača tokom utakmice. 

Ko su sudije?

Kako se football3 igra bez klasičnog sudije, igrači moraju naučiti kako mirno riješiti eventualni sukob putem razgovora i dogovora.

Kako utiče na rješavanje izazova?

Otkako je osnovan football3 se dalje razvijao širom svijeta te se pretvorio u opsežnu metodologiju za rješavanje izazova različitih društvenih tema, kao što su rodna jednakost, izgradnja mira i poštovanja drugih, te zdravi načini života.

Šta ga razlikuje od klasičnog fudbala?

Football3 osnažuje mlade ljude da preuzmu odgovornost za svoje postupke i da se sa poštovanjem odnose prema drugima. Oni uče cijeniti vrijednosti dobre komunikacije, poštovanja i odgovornosti, i na terenu, ali i izvan njega. Bez obzira gdje da se igra i primjenjuje središnja ideja football3 metodologije uvijek je ista: koristiti samu igru fudbala za obrazovanje i osnaživanje mladih ljudi.

FOOTBALL3 JE TANGO MEĐU SPORTOVIMA

Zašto?

Jer je nadahnut uličnom igrom. Jer se zasniva na poštovanju i ferplay-u i kao ples promoviše vještine znanja i strast.

Kako se igra?

Djevojčice i dješaci su ravnopravno zastupljeni i uključeni.

Šta razvija?

Oruđe za OSNAŽIVANJE MLADIH LJUDI da postanu uzori drugima u svojoj zajednici.

Koje su mu prednosti?

Prilagodljivost, otvorenost, kompleksnost uticaja na razvoj mladih, suzbijanje agresivnosti i doživljavanje sporta na novi i konstruktivan način.

Nakon uspiješne saradnje Genesis Projecta i UEFA fondacije za djecu, potpisali smo ugovor o nastavku saradnje tokom 2023/24. Radujemo se novim izazovima i očekujemo nove uspijehe.

Ovako je to izgledalo prošle godine