Nastavljena obuka stručnjaka na području HBŽ

Tokom drugog polugodišta školske 2020./21. godine humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a nastavila je realizaciju aktivnosti vezanih za Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama  Hercegbosanske županije i USK-a

Tako su u Livnu održana edukacije tokom kojih je znanje potrebno za provedbu programa sekundarne prevencije, steklo ukupno 18 osoba, odnosno 14 predstavnika stručnih službi osnovnih škola, te četiri predstavnika centara za socijalnu skrb i centara za mentalno zdravlje s područja HBŽ.

Ovo je, inače, nastavak obuke za predstavnike navedenih službi, koji je otpočeo u prosincu 2020. godine.

Prethodne obuke, kako je navela prof. dr. Slavica Tutnjević,  ekspert iz razvojne psihologije, već su zabilježile pozitivne povratne informacije.

 „Predstavnici stručnih službi istakli su da im je ovaj način rada novina, da dijete više ne gledaju kroz problem i problematično ponašanje, te da im je ovaj novi okvir rada omogućio da gledaju pozitivne strane djeteta, da tragaju za pozitivnim resursima koje mogu da pronađu u djetetu i njegovoj zajednici i da to koriste u daljnem radu“, istakla je Tutnjević.

U provedbu Programa, prema riječima Dijane Pejić, izvršne direktorice Genesis projecta, uključuju se psiholozi iz centara za socijalnu skrb i mentalno zdravlje, ukoliko škole, unatoč nastojanjima, ne uspiju pomoći djetetu. Upravo iz tog razloga obuka, dodaje Pejić, obuhvata i predstavnike ovih centara, a koji su se rado odazvali pozivu.

Ovakvo zajednično djelovanje urodit će plodom u blagovremenoj prevenciji rizika društveno neprihvatljivih ponašanja, kao i zaštiti djece od nasilja i zenamarivanja, a što je i cilj ovog Programa.

Uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i u dogovoru s UNICEF-om u narednom periodu biće održana i tri dodatna treninga za 185 nastavnika, koji tokom prvog polugodišta 2020/21. godine nisu upoznati s Programom sekundarne prevencije.

Inače, u navedenom periodu održano je ukupno devet treninga (četiri uživo i pet online), na kojim je prisustvovao 286 nastavnika iz svih osnovnih škola Hercegbosanske županije. Realizacija tri dodatna treninga počela je ovog tjedna. sedmice.

Program sekundarne prevencije u školama Hercegbosanske županije, uz saglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa, realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.