Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Radionice “Obrazovanje za budućnost” u kojima je učestvovalo 107 nastavnika iz 16 škola Srednjebosanskog kantona / kantona Središnje Bosne u okviru prve faze projekta “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama” uspješno su završene.

U ovom projektu, koji od 1. februara ove godine implementira NVO Genesis Project iz Banjaluke pod pokroviteljstvom njemačke fondacije Schüler Helfen Leben, realizovano je ukupno 50 radionica s nastavnicima koje su obuhvatile teme o razvoju komunikacijskih vještina, socijalne i emocionalne inteligencije te razvoju životnih vještina.

Do završetka projekta koji je planiran za 30. april 2015. godine planirana je realizacija ukupno 120 radionica s nastavnicima, 120 radionica s djecom i 60 radionica s roditeljima čiji je cilj stvaranje sigurnih okruženja u 16 obuhvaćenih osnovnih škola kroz edukativni i pedagoški rad u odjeljenjima. Ovaj projekat takođe ima za cilj da ukaže na opasnost od etničkog nepovjerenja i animoziteta te da otvori prostor za komunikaciju i kooperaciju.

Istraživanje koje je NVO Genesis Project sproveo 2009. godine u školama Srednjebosanskog kantona / kantona Središnje Bosne pokazalo je da komunikacija, kooperacija i dijalog između dvije većinske etničke grupe ne postoji, da je prisutan strah od gubitka nacionalnog identiteta te da roditeljima, nastavnicima i djeci nedostaje komunikacija, kooperacija i dijalog.
Istraživanje je pokazalo i da su korisnici projekta, nastavnici, roditelji i učenici spremni da učestvuju u zajedničkim aktivnostima, te da žele da budu edukovani o vještinama mirnog rješavanja sukoba.

S tim u vezi, pokrenut je projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama”, koji će pored radionica uključiti i obrazovne interaktivne lutkarske predstave kao i snimanje i prezentaciju jednominutnih filmova za mlade.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama