Nova predstava o opasnostima interneta

Koliko imate lajkova na Fejsbuku? Imate li Fejsbuk prijatelje koje lično ne poznajete? Da li ste dobijali čudne ili neprijatne poruke sa nepoznatih profila? Komuniciranje putem društvenih mreža nosi brojne prednosti, ali i opasnosti. Naročito za tinejdžere. Upravo su ove opasnosti tema naše nove predstave.
Pod nazivom “Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču”, ova predstava je premijerno izvedena za učenike od 6. do 9. razreda u Kruščici.

Riječ je o predstavi koja će se izvoditi u osnovnim školama Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna. Planirano je ukupno 50 izvođenja za preko 3000 učenika u osam opština, i to u Bugojnu, Busovači, Fojnici, Jajcu, Kiseljaku, Novom Travniku, Vitezu i Travniku.
Predstava je rezultat projekta „Promocija mira i sigurnosti kroz edukativne, interaktivne, pozorišne predstave u osnovnim školama / Sigurni učenici – Rodno odgovorne škole” koji implementira Genesis Project uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI), te uz odobrenje i saglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona.

Projekat se sastoji od nekoliko različitih aktivnosti, ali kao najvažnije možemo izdvojiti aktivnosti izvođenja pozorišnih predstava i distribucije obrazovnih pamfleta, te aktivnost provođenja 50 interaktivnih razmjena informacija o rodnoj ravnopravnosti.
Kreativni tim NVO “Genesis Project” je osmislio scenario za dramsku, pozorišnu predstavu čiji je cilj da djecu edukujemo o važnosti mira i sigurnosti (sa naglaskom na mir i sigurnost na internetu); rodnoj ravnopravnosti, jednakoj poziciji i odgovornosti žena i muškaraca u društvu; da spriječimo govor mržnje na internetu među direktnim korisnicima; da spriječimo sajber-nasilja na internetu među direktnim korisnicima i da preveniramo oštećene reputacije na internetu među direktnim korisnicima.

Sama projektna ideja je potekla od nastavnog osoblja i učenika osnovnih škola širom Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona, koji su primjetili nedostatke u znanjima i vještinama kod svojih učenika koji bi im pomogli da se pravilnije ponašaju u “virtualnom svijetu”.
Uvjereni smo da će djeca koja pogledaju predstavu i koja budu direktno učestvovala u direktnoj razmjeni informacija o rodnoj ravnopravnosti podići nivo svijesti o navedenim temama i da će naučiti kako da zaštite sebe, ali i ljude oko sebe, prvenstveno od opasnosti koje nam dolaze sa interenta.