Obogatiti kamp, smanjiti nasilje

Sadržajno obogatiti kamp Crvenog krsta Kotor Varoš kako bi se kroz proširenje aktivnosti uticalo na smanjenje međuvršnjačkog nasilja i rizika od oružja, cilj je mladih ove opštine.

Akcioni plan koji je nastao na osnovu sprovedenog istraživanja u okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“, prezentovale su na okruglom stolu u prepunoj sali opštine Kotor Varoš, Tatjana Jeftimir i Amina Čirkić, učenice koje su učestvovale u istraživanju. Tatjana i Amina prezentovale su podatke do kojih je došla grupa mladih koja je sa pedagogicom Slađanom Šubarom vrijedno radila od septembra 2013. godine. Grupa koja se sastoji od 15 srednjoškolaca uzrasta 15 do 19 godina, utvrdila je da je nasilje u ovoj opštini najviše prisutno u školama i kafićima, kao i da se učenici najsigurnije osjećaju kod kuće. Prema njihovom mišljenju, kazne za nasilnike su preblage, a porazan je i podatak da čak 54 odsto mladih u ovoj opštini smatra da je pucanje na svadbama prihvatljivo. „Ne želimo nasilje u našoj školi, već drugarstvo, pažnju i da se voli“, poručile su Tatjana i Amina. One i njihovi vršnjaci, kako su istakle, žele sigurnost i Kotor Varoš u kojem mladi žele da ostanu.

Kako bi to postigli, oni su osmislili Akcioni plan čiji je cilj obogatiti sadržaje kampa Crvenog krsta u Tovladiću uz pomoć računara, bim projektora i razglasa. Ova tehnika omogućila bi učesnicima proširenje aktivnosti i upotpunila sadržaj koji bi privukao i veći broj mladih. Mladi ove opštine, na ovaj način, žele razvijati senzibilitet za humanitarne aktivnosti i biti primjer promovisanja zdravih stilova života u lokalnoj zajednici i okruženju.

Za realizaciju ovog Akcionog plana, UNICEF BiH doniraće 3000 KM, dok su Dalibor Vučanović, načelnik opštine i Enisa Božičković, predsjednica skupštine opštine Kotor Varoš svesrdno podržali projekat, ističući da će opština učestvovati u sufinansiranju iznosom od 500 KM.

U okviru okruglog stola, učesnicima su prikazani i Jednominutni filmovi nastali u sklopu projekta, a koje su u potpunosti osmislili i kreirali mladi iz Kotor Varoši. Ukupno sedam filmova govori o problemima koji ih muče, prevenstveno onim vezanim za nasilje i upotrebu oružja.

Da akcija mladih ljudi nije nikoga ostavila ravnodušnim, dokaz je i gest Marka Zeljkovića, zamjenika načelnika opštine Kotor Varoš, koji je najavio da će lično učestvovati u sufinansiranju projekta sa vlastitim sredstvima u iznosu od 300 KM.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici lokalne zajednice, škole, policije, Centra za socijalni rad, SPIS komisije i drugih relevantnih institucija opštine Kotor Varoš.
Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“ realizuje se od 1. jula prošle godine u šest opština BiH i 16 osnovnih škola u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a završava se u junu ove godine.