Odabrano deset projekata za koje će mladi dobiti grant od 15.000 KM

Tokom završnog dvodnevnog druženja održanog u okviru projekta „Sva lica aktivizma 2.0“,   15. i 16. jula u Petrovu kod Doboja, stručni žiri odabrao je 10 projektnih prijedloga, odnosno omladinskih zagovaračkih inicijativa, koji će biti realizovani uz pomoć granta u ukupnom iznosu od 15,000 KM. Mladi iz šest opština koje su dio projekta (Banjaluka, Kotor Varoš, Čelinac, Prnjavor, Srbac i Laktaši) predstavili su ukupno 23 projektna prijedloga čiji je cilj da poboljšaju kvalitet života u navedenim opštinama, odnosno da donesu pozitivne promjene za mladima na lokalnom nivou.

Deset odabranih prijedloga bave se sljedećim temama i problemima:

  1. „Sigurnost u saobraćaju“, Banja Luka

  2.  „Obezbjeđivanje prostora za mlade novinare da uče i dokažu se“, Banja Luka

  3. „Destigmatizacija atipičnih osoba u našem društvu“, Banja Luka

  4. “Ekologija – problem smeća”, Prnjavor

  5. „Neosviještenost lokalne zajednice o važnosti promocije muzičkih djela“, Prnjavor

  6. „Oživimo grad umjetnošću“, Čelinac

  7. „Nezainteresovanost lokalne zajednice za kulturu“, Kotor Varoš

  8. „Povećano opijanje kod mladih ljudi“, Laktaši

  9. „Nesavjesno odlaganje otpada na javnim površinama“, Srbac

  10. „Nedovoljna informisanost mladih o aktivnostima i prilikama koje im se pružaju na lokalnom i regionalnom nivou, te nedovoljna vidljivost“, Srbac

Kroz projekat „Sva lica Sva lica aktivizma 2.0“, 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Na završnom druženju u Petrovu, pored predstavljanja svih inicijativa i odabira 10 najboljih, održane su i radionice „Šta je zajednički problem mladih u 6 ciljnih lokalnih zajednica? – zajednička inicijativa mladih“ koju je vodila Tanja Boromisa iz orgaizacije „Zdravo da ste“ i radionica „Uspješna realizacija omladinskih projekata“ pod vodstvom Branke Ivanović, direktorice „IN Fondacije“.

Aktivnostima u sklopu projekta „Sva lica aktivizma 2.0“  želi se poboljšati kapaciteti i građanski angažman mladih aktivista iz šest ciljnih opština u zalaganju za pozitivne promjene koje donose korist mladima na lokalnoj razini, kako bi im se pružila otpornost i kreativnost u prevladavanju psiholoških i motivacijskih izazova koji proizlaze iz nesigurnosti vezane za COVID-19 pandemiju. Projekat realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).