Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Pozorišna  „Moj otvoreni um“ koja ima za cilj da mlade upozna sa negativnim stranama predrasuda i stereotipa u izvođenju Genesis Project-a odigrana je u petak u Domu omladine u Banjaluci za učenike sa područja Laktaša. Predstavu su pogledali učenici Osnovne škole Holandija iz Slatina, Osnovne škole Gеоrgiоs А. Pаpаndrеu iz Aleksandrovca i Osnovne škole Desanka Maksimović iz Trna.

Posebnost ove predstave je u tome što na kreativan i interaktivna način ukazuje djeci uzrasta od 14 do 15 godina na negativne strane stereotipa i predrasuda i podstiče ih da razmišljaju o drugima na osnovu sopstvenih iskustava i stavova. Nakon predstave, sa publikom se održava i  edukativna diskusija u kojoj đaci mogu da iskažu svoje mišljenje i podijele svoja iskustva.

“Ovo je jako dobra i poučna predstava. Dopalo mi se što smo naučili kako se jedni prema drugima trebamo ponašati. Takođe mi se svidjelo što smo nakon predstave razgovarali o svemu što smo vidjeli”, istakla je Nikolina, učenica OŠ Holandija iz Slatine. Da se iza jedne dječije price krije dublja poruka, prepoznala je i Vasilija, učenica OŠ Desanka Maksimović iz Trna:

“Predstava mi se jako dopala, jer se iza nje krije jedna duboka poruka za sve nas, a to je da nas predrasude uništavaju”. Njen drug Mihailo je istakao da je prepoznao da je glavni cilj  predstave da nauči učenike da prvo upoznaju ljude prije nego što donesu mišljenje o njima.

“Danas smo jako lakovjerni. Ja imam druga prema kojem postoje predrasude i nakon ove predstave, svakako ću mu pokušati pomoći”,  kazao je Mihailo.

Predstavu su odlično ocijenili i sami nastavnici, ističući da je izuzetno edukativna.

“Djeca su uživala. Predstava je simbolična i mislim da su oni prepoznali u samom startu sve simbole u bojama, a predstava ih izaziva da razmišljaju o tome da li su se i oni našli u takvoj nekoj situaciji  i vjerovatno su se poistovjetili s nekom od boja. Mislim da je predstava izuzetna i da je uzrast od 14, 15 godina pravo vrijeme za učenike da je pogledaju», kazala je nastavnica iz Trna.

Predstavu „Moj otvoreni um“ realizuje Genesis Project u okviru istoimenog projekta pod pokroviteljstvom UN IOM/USAID/BHR u Banjaluci, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru i Laktašima. Predstava će, do kraja projekta, biti izvedena 30 puta i planirano je da je pogleda minimalno 2250 učenika.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama