Održan drugi modul „Edukacije o Evropi“

Drugi modul seminara „Edukacija o Evropi“, u organizaciji Rober Bosch fondacije održan je u Štutgartu od 13. do 16. juna. Jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je učestvovala u ovom programu je Genesis Project.
-Program koji su za nas pripremili stručnjaci iz Robert Bosch fondacije je bio sjajan i nadmašio je očekivanja svih učesnika. Imali smo priliku poslušati veoma interesantno predavanje Philippa Ikratha , istraživača iz Beča, koji se bavi istraživanjima fokusiranim na mlade i zapošljavanje, kulturu mladih te vrijednosti i stavove mladih ljudi. Takođe smo se upoznali sa brojnim primjerima dobre prakse poput projekta „Dijalog u školi“, čija je svrha da se razviju inovativni oblici obrazovanja učenika, sa naglaskom na djecu i mlade iz socijalno marginaliziranih skupina koji pohađaju etnički odvojene škole u Njemačkoj-, rekla je Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a.

Obrazovni program „Edukacija o Evropi“ je posvećen edukatorima o evropskim pitanjima. Njegov cilj je stvoriti, isprobati i vrijednovati nove pristupe kako bi evropske integracije i politika EU bile dostupne učenicima.
Program edukacije se sastoji od pet modula, svaki u trajanju od četiri dana. Učesnici edukacije su pažljivo odabrani od strane stručnjaka Robert Bosch fondacije te je 15 predstavnika nevladinih organizacija iz cijele Evrope pozvano da proširi svoje znanje o evropskim vrijednostima i evropskim pitanjima. Na drugom modulu su dogovorena studijska putovanja između učesnika ove edukacije, s ciljem bližeg upoznavanja sa radom organizacija koje predstavljaju, a radi osmišljavanja potencijalnih projekata u budućnosti.
Prvi modul je održan od 11. do 14. aprila u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, a treći je zakazan za period od 18. do 20. oktobra u Italiji, u Toskani.