Održan seminar o prevenciji nasilja u Vitezu

Cjelodnevni seminar „Praktična primjena Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školi“ u osnovnim školama Srednjebosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, održan je danas u hotelu “Central”, u Franšiznom centru Vitez.
Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona/Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa Kantona Središnja Bosna, predstavnici osnovnih škola Srednjebosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, policije, centara za socijalni rad, predškolskih ustanova i drugih relevantnih institucija.

Pomoćnik ministra nadležnog ministarstva, profesor Zoran Matošević govorio je o ulozi protokola u školama te potrebi njegove praktične primjene.
Šta je to nasilje, šta su uzroci i posljedice nasilja kao i koji su to preventivni programi objasnila je doc. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka.

Učesnicima se obratio i profesor Sulejman Ribo iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona/Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa Kantona Središnja Bosna, a svim prisutnim dodjeljeni su certifikati.

Seminar je organizovala Humanitarna organizacija „Genesis project“ iz Banjaluke u sklopu projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od vatrenog oružja“ koji se realizuje pod pokroviteljstvom UNICEF-a BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju od 1. jula prošle godine. Projekat se realizuje u šest opština BiH uz podršku nadležnih ministarstava.