Održana online obuka za stručne službe osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije

Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece u riziku u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije

U okviru realizacije Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama USK-a i Hercegbosanske županije, Humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao partner UNICEF-a, organizovala je 15. i 16. novembra online obuku za stručne službe osnovnih škola.

S obzirom da obukama za pedagoge, održanim u proteklih nekoliko mjeseci u svim gradovima USK-a i Hercegbosanske županije, nisu prisustvovali pojedini pedagozi, ovo je bila prilika da se i ti predstavnici stručnih službi educiraju u cilju uvođenja Programa sekundarne prevencije. Dvodnevna online obuka je bila sjajna prilika da se razmjene znanja i vještina potrebne za efikasnu identifikaciju i pružanje podrške djeci u riziku.

Prisutni su pratili predavanja ekspertice za školsku psihologiju  prof. dr Ivana Zečević, doktora psiholoških nauka, redovnog profesora na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  i ekspertice iz razvojne psihologije prof. dr Slavica Tutnjević, doktora psiholoških nauka, vanrednog profesora na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Znanje potrebno za provedbu Programa usvojilo je sedam pedagoga iz osnovnih škola USK-a, tri iz HBŽ, kao i dvije stručne osobe iz Centra za socijalni rad Bihać. Svi oni, tokom protekle školske godine, iz različitih razloga nisu bili u mogućnosti da učestvuju u obukama, pa je ovo bila prilika da se bliže upoznaju s ciljevima Programa.

Svi su izrazili zadovoljstvo što im se pružila prilika da se upoznaju s načinom provedbe Programa, tim više što je isti u brojnim školama već zaživio i što je blagovremena prevencija rizika društveno neprihvatljivih ponašanja kao i zaštitu djece od nasilja i zenamarivanja, a na kojoj se zasniva Program, dala odlične rezultate. 

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog i Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat je finansiran od  Švedske vlade.