Opasnost: Više od pola miliona građana BiH i dalje je ugroženo minama

Udruženje „Genesis Project“ iz Banjaluke trenutno provodi projekat “Upozoravanje na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS)”. Kao što sam naziv projekta govori, aktivnosti projekta usmjerene su na podizanje svijesti o opasnosti od mina u BiH. Iz ovog Udruženja ističu da je upozoravanje na mine jedna od komponenti protivminskog djelovanja sa osnovnim ciljem da se kroz edukaciju, informisanje putem medija ili direktnim kontaktom sa rizičnim ciljnim grupama podigne svijest o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. 

Dugoročno smanjenje rizika od mina može se postići samo stalnim provođenjem akcija upozoravanja na mine i eksplozivna sredstva, a upozoravanje na mine obuhvata javno informisanje, edukaciju stanovništva i povezivanje sa ugroženom zajednicom.

Upravo iz tog razloga, NVO “Genesis Project” već dugi niz godina (od 1999. godine) realizuje projekte koji imaju za cilj podizanje svijesti o opasnosti od mina, naročito kod djece osnovnoškolskog uzrasta.

Projekat “Upozoravanje na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS)” realizuju zahvaljujući donatorskoj podršci Delegacije Evropske komisije u BiH i Američke ambasade. Taj projekat se realizuje od marta 2013. godine i traje do kraja novembra 2014. godine. Nosilac projekta je NVO “Posavina bez mina” Brčko, a NVO “Genesis Project” je zadužena za realizaciju svih aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina.

Dijana Pejić, izvršna direktorica Udruženja građana „Genesis Project“, kaže da su specifični ciljevi projekta osnaživanje djece vještinama vršnjačke edukacije i znanjem o opasnosti od mina, koji će im omogućiti prenos znanja o opasnosti od mina na svoje vršnjake. Jedan od ciljeva je i osnažiti nastavnike znanjem i vještinama koji će im omogućiti da realizuju kvalitetnu, učinkovitu i održivu edukaciju o opasnosti od mina u osnovnim školama.
Projekat se realizuje u osnovnim školama širom BiH, uz prethodno dobijenu saglasnost nadležnih Ministarstava prosvjete / obrazovanja.

Dijana Pejić ističe da je opšta procjena minske situacije u BiH identifikovala 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina.

„Lokacije kontaminirane minama direktno utiču na sigurnost oko 540.000 građana. Od ukupnog broja ugroženih zajednica pod uticajem mina, 136 ili 10% su kategorizovane kao visoko ugrožene (oko 152.000 direktno ugroženih građana), 268 ili 19% kao srednje ugrožene (oko 180.000 direktno ugroženih građana) i 1.013 ili 71% kao nisko ugrožene (oko 208.000 direktno ugroženih građana). Sama činjenica da je preko 540.000 BiH građana i dalje ugroženo minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata dovoljno govori o veličini problema. Takođe, i nažalost, BiH je prva zemlja u Evropi po broju minskih polja u odnosu na veličinu svoje površine“, kaže za BUKU Pejićeva.

Kaže da je najveći broj njihovih aktivnosti upozoravanja na mine usmjeren na djecu osnovnoškolskog uzrasta.

„Pošto je tema ’Upozoravanje na opasnost od mina’, iako jako važna, djeci prilično neinteresantna tema, morali smo pronaći metode kojima ćemo držati dječiju pažnju, zabavljati ih, ali istovremeno ih učiti i podizati nivo njihove svijesti o opasnostima od mina. Zato smo osmislili prekrasnu, edukativnu, interaktivnu lutkarsku predstavu za djecu pod nazivom ’Suđenje čudno’. Prva karakteristika ove predstave je da djeca neće biti pasivni posmatrači i primaoci poruka / informacija, već će biti aktivni učesnici tokom izvođenja predstave. Predstava se sastoji od dva glavna dijela: od lutkarske predstave i od radionice“, kaže naša sagovornica.

Objasnila je da cilj ove predstave nije da mehanički mijenja načine dječijeg ponašanja, već da razvija svijest o tome kakvu opasnost mogu prouzrokovati mine i ostala eksplozivna sredstva, te oružje, i kakve sve posljedice mogu proisteći zbog nepažnje, nerazmišljanja i neadekvatnog ponašanja. Ova metoda se pokazala kao izuzetno efikasna i sa značajnim uticajem na promjene dječijeg ponašanja, naročito u opasnim situacijama.

UGROŽENA PODRUČJA

Pejićeva ističe da su u BiH najugroženija područja: Hercegovačko-neretvanski, Srednje-bosanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton u Federaciji BiH, dok su u Republici Srpskoj najugroženiji dijelovi opštine Doboj.

U 2013. godini registrovano je 6 minskih i 1 deminerska nesreća, pri čemu je ukupno stradalo 13 osoba. Žrtve stradale tokom 2013. godine su se, u trenutku stradavanja, bavile sljedećim poslovima: prikupljanjem sekundarne sirovine, stočarstvom, zemljoradnjom i deminiranjem.

Iz Genesis Project-a naglašavaju da je među žrtvama 5 djece/maloljetnih lica (jedno smrtno stradalo, a četvoro povrijeđeno) tokom tzv. „dječije igre eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata”.

„Sama činjenica da su skoro 40% prošlogodišnjih žrtava mina i eksplozivnih sredstava bila djeca govori o važnosti projekata koji imaju za cilj ’Upozoravanje na opasnost od mina’, jer samo podizanjem svijesti možemo smanjiti broj potencijalnih žrtava“, kaže Pejićeva.

Od 1992. godine, od mina je stradalo ukupno 8.305 osoba. U ratnom periodu (1992-1995. godine), od mina je stradalo 6.326 osoba, u poslijeratnom periodu (od 1996. godine), stradalo je 1.710 osoba, od čega 597 osoba smrtno, dok za 269 osoba stradalih od mina nije poznata godina stradanja. Od 1996. godine, prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 115 deminera, od čega 46 deminera smrtno.

„Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.218,50 km2 ili 2,4% u odnosu na ukupnu površinu BiH. Kroz operacije sistematskog izviđanja definisano je 9.400 minski sumnjivih mikrolokacija na kojima se, procjenjuje se, nalazi oko 120.000 mina. U bazi podataka (BHMAIS) trenutno su registrovana 19.185 zapisnika minskih polja, što predstavlja oko 60% od njihovog ukupnog broja. Opštom procjenom minske situacije u BiH iz 2012. godine identifikovano je 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina“, kaže Pejićeva.

Ona kaže da proces deminiranja u BiH teče jako sporo, jer je deminiranje izuzetno skupo. „Podaci iz 2013. godine nam govore da je minski sumnjiva površina redukovana za 44,32 km2 ili 30% od plana. Sama činjenica da je plan za 2013. godinu izvršen samo sa 30% dovoljno govori o tome koliko sporo teče proces deminiranja“.

Pejićeva ističe da djeca i mladi imaju tendenciju da veoma brzo zaborave na ovaj problem i da se olako upuštaju u opasne igre.

„Sam primjer iz opštine Hadžići, iz 2013. godine, kada je petoro djece stradalo tokom tzv. ’dječije igre eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata’ dovoljno govori o tome koliko djeca lako i brzo zaborave na opasnost. Zato je jako važno kontinuirano djecu podsjećati na opasnost i podsjećati ih na pravila ponašanja u opasnim situacijama“, kaže ona.

Napominje da svi mi, a naročito mediji, treba da konstantno podsjećamo na postojanje opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

„Dokle god u BiH postoje minska polja i oružje u domovima, dotle će postojati opasnost koja direktno ugrožava dječije živote, ali i živote odraslih lica. Zato je jako važno kontinuirano raditi na upozoravanju na opasnost od mina i tako štititi ljudske živote“, objašnjava Dijana Pejić.

Udruženje građana “Genesis Project“ akreditovano je za izvođenje aktivnosti na provedbi protuminskih akcija prema Zakonu o deminiranju u Bosni i Hercegovini i Standarda za uklanjanje mina i neeksplodiranih sredstava u Bosni i Hercegovini za aktivnosti PMA: 1. Upozoravanje na mine: implementacija programa upozoravanja na mine.

Preuzeto sa portala BUKA

http://www.6yka.com/novost/64168/opasnost-vise-od-pola-miliona-gradana-bih-i-dalje-je-ugrozeno-minama-