Pejić: Učešće u Akademiji podrška za budući rad

Dijana Pejić, direktorica NVO Genesis Projecta učestovovala je na ovogodišnjoj NGO Akademiji održanoj u Beču pod nazivom “Social Innovation and Management Program”.  Riječ je o Akademiji koja je prvenstveno namjenjena liderima nevladinih organizacija iz centralne i jugoistočne Evrope i koja ima za cilj da ponudi obrazovanje , iz dosta širokog spektra tema značajnih za rad nevladinih organizacija, svojim polaznicima.

Akademiju su zajedno organizovali ERSTE fondacija i Bečki Univerzitet za biznis i ekonomiju / Neprofitni sektor. Predavači tokom cijelog trajanja Akademije su bili renomirani profesori sa Bečkog Univerziteta za biznis i ekonomiju / Neprofitni sektor koji su učesnicima pružili veliku količinu korisnih znanja primjenjivih u svakodnevnom radu.

Učesnici Akademije 2016. su bili predstavnici (pretežno direktori) 25 nevladinih organizacija aktivnih u 10-tak zemalja centralne i jugoistočne Evrope (Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Albanija, Rumunija, Češka, Austrija, itd.).

Sama Akademija je realizovana u 3 modula. Prvi modul je organizovan od 14. do 18. marta, drugi od 18. do 22. aprila, a treći od 6. do 11. juna. Akademija je završena svečanom dodjelom certifikata svim polaznicima. Između modula, svi polaznici Akademije su imali zadatke koje smo trebali rješavati samostalno i koji su bili procjenjivani od strane stručnih i kompetentnih eksperata iz austrijskog nevladinog sektora.

Krajni rezultat Akademije je značajno podignut nivo znanja iz oblasti kao što su: “Prikupljanje sredstava”, “Menadžment inovacija”, “Poslovno planiranje”, “Projektni menadžment”, “Menadžment marketinga”, “Procjena impakta”, “Vođstvo i strageško planiranje”, itd.

Jedan od važnih rezultata Akademije je detaljno razrađen i, u saradnji sa relevantim ekspertima, osmišljen prijedlog projekta s kojim NVO “Genesis Project” namjerava aplicirati kod relevantih donatora, spremnih da podrže rad organizacije i ostvarivanje zacrtanih projektnih ciljeva.

„Niko od osoblja Genesis Project nikad do sada, a radimo skoro 20 godina, nije imao ovakvu edukativnu priliku i izuzetno smo zahvalni našem donatoru što nam je omogućio učešće na NGO Academy 2016. Visina svih troškova, uključujući troškove školarine i smještaja, po jednom polazniku Akademije prelaze iznos od 10.000 EUR i govore u prilog tome koliko je ovo jedinstvena prilika za naš tim i koliko je velika podrška našem budućem, još profesionalnijem radu“, istakla je Dijana Pejić.