„PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ u četvrtak za mlade iz Mostara

Obrazovna dijaloška platforma „PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ za mlade ljude iz mostarske regije, održaće se u četvrtak, 26. novembra, sa ciljem predstavljanja rezultata međunarodnog testiranja PISA 2018 gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 62. mjesto od 79 zemalja učesnika.

Učesnici će razgovarati o izazovima sa kojim se obrazovanje susreće, o tome šta je PISA testiranje, čemu ono služi te šta iz njega možemo da naučimo. Važan akcenat na obrazovnoj dijaloškoj platformi će biti stavljen na učešće mladih u procesu reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini i dijeljenju iskustava o njihovom obrazovnom putu.

Obrazovnu dijalošku platformu vode profesorice psihologije iz Banjaluke i Sarajeva i to prof. dr Slavica Tutnjević i prof.dr Ivana Zečević sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

UNICEF-u BiH je jako važno da čuje stavove i razmišljanja mladih iz Bosne i Hercegovine i upravo je ova dijaloška platforma o kvalitetnom obrazovanju izvrstan način da se glas mladih čuje i uvaži.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obrazovna dijaloška platforma biće organizovana onlajn, putem aplikacije Zoom u četvrtak, 26.11.2020. s početkom u 13:00h. Zainteresovani učesnici mogu da potvrdite svoj dolazak tako što će na sledećem linku popuniti prijavni obrazac: https://forms.gle/izy9hsY2m7A147Xc6, s napomenom da je broj mjesta ograničen i da će se lista učesnika sastavljati po redu prijavljivanja. Nakon popunjavanja obrasca, učesnicima će biti proslijeđen dnevni red i link putem kojeg se mogu uključiti na Zoom platformu.

Obrazovna dijaloška platforma jedna od niza platformi koje širom BiH organizuju UNICEF i Genesis, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Detaljnije informacije o projektu obrazovnih dijaloških platformi možete da pročitati na sledećem linku: https://genesisbl.org/obrazovne-dijaloske-platforme-bice-odrzane-onlajn-za-ucesnike-iz-osam-opstine/