„PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ u četvrtak za mlade iz Sarajeva

Obrazovna dijaloška platforma „PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ za mlade ljude iz Sarajeva, održaće se u četvrtak, 12. novembra sa ciljem predstavljanja rezultata međunarodnog testiranja PISA 2018 gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 62. mjesto od 79 zemalja učesnika.

Učesnici će razgovarati o izazovima sa kojim se obrazovanje susreće, o tome šta je PISA testiranje, čemu ono služi te šta iz njega možemo da naučimo. Važan akcenat na obrazovnoj dijaloškoj platformi će biti stavljen na učešće mladih u procesu reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini i dijeljenju iskustava o njihovom obrazovnom putu.

Obrazovnu dijalošku platformu vode profesorice psihologije iz Banjaluke i Sarajeva i to prof. dr Slavica Tutnjević, ekspertica iz razvojne psihologije, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i prof.dr Dženana Husremović, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Važan akcenat na obrazovnoj dijaloškoj platformi će biti stavljen na razvoj nastavničkih kompetencija i kako zajednički doprinijeti kontinuiranom razvoju profesionalne kompetencije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obrazovna dijaloška platforma biće organizovana onlajn, putem aplikacije Zoom u četvrtak, 12.11.2020. s početkom u 13:00h.

Zainteresovani učesnici mogu da potvrdite svoj dolazak tako što će na sledećem linku popuniti prijavni obrazac: https://forms.gle/8BGoFd9DehUPXQpM8, s napomenom da je broj mjesta ograničen i da će se lista učesnika sastavljati po redu prijavljivanja.

Nakon popunjavanja obrasca, učesnicima će biti proslijeđen dnevni red i link putem kojeg se mogu uključiti na Zoom platformu.

UNICEF-u BiH je jako važno da čuje stavove i razmišljanja mladih iz Bosne i Hercegovine i upravo je ova dijaloška platforma o kvalitetnom obrazovanju izvrstan način da se glas mladih čuje i uvaži. 

Obrazovna dijaloška platforma jedna od niza platformi koje širom BiH organizuju UNICEF i Genesis, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Detaljnije informacije o projektu obrazovnih dijaloških platformi možete da pročitati na sledećem linku: https://genesisbl.org/obrazovne-dijaloske-platforme-bice-odrzane-onlajn-za-ucesnike-iz-osam-opstine/