„PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ u Sarajevu u četvrtak

Obrazovna dijaloška platforma „PISA 2018 i novi izazovi s kojima se obrazovanje susreće danas“ za sve zainteresovane učesnike iz Sarajeva, održaće se u četvrtak, 19. novembra sa ciljem predstavljanja rezultata međunarodnog testiranja PISA 2018 gdje je Bosna i Hercegovina zauzela 62. mjesto od 79 zemalja učesnika.

Planirano je da se, kroz predavanje i diskusiju približe ciljevi i značaj međunarodnih obrazovnih testiranja, te pobliže objasni šta znače rezultati koje je naša zemlja postigla na PISA 2018 testiranju. Kroz diskusiju, zajednički će se identifikovati šta se može učiniti na nivou pojedinca, škole i lokalne zajednice kako bi se  održali rezultati koju su bili visoki i popravili oni koji su bili lošiji. Poseban osvrt biće na rezultate u kontekstu trenutnih izazova sa kojima se obrazovanje susreće za vrijeme pandemije.

Cilj obrazovne dijaloške platforme je da se diskutuje o tome šta se može učiniti, na nivou škole i lokalne zajednice, da bi se poboljšao kvalitet obrazovanja te su zato na platformu pozvani svi relevantni akteri u obrazovanju, nevladinom sektoru te svi zainteresovani građani.

Obrazovnu dijalošku platformu vode profesorice psihologije iz Banjaluke i Sarajeva i to prof. dr Slavica Tutnjević, ekspertica iz razvojne psihologije, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i prof.dr Dženana Husremović, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obrazovna dijaloška platforma biće organizovana onlajn, putem aplikacije Zoom u četvrtak, 19.11.2020. s početkom u 13:00h.

Zainteresovani učesnici mogu da potvrdite svoj dolazak tako što će na sledećem linku popuniti prijavni obrazac:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeBzP-v_uomJnKZip61XE3_laNznTFOnevIz_T0D- W8VLI3cA/viewform, s napomenom da je broj mjesta ograničen i da će se lista učesnika sastavljati po redu prijavljivanja.

Nakon popunjavanja obrasca, učesnicima će biti proslijeđen dnevni red i link putem kojeg se mogu uključiti na Zoom platformu.

Obrazovna dijaloška platforma jedna od niza platformi koje širom BiH organizuju UNICEF i Genesis, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini. Detaljnije informacije o projektu obrazovnih dijaloških platformi možete da pročitati na sledećem linku: https://genesisbl.org/obrazovne-dijaloske-platforme-bice-odrzane-onlajn-za-ucesnike-iz-osam-opstine/