Počela je 5. eUPSHIFT radionica za mlade na sjeveroistoku Republike Srpske

U periodu od 13. do 20. marta 2022. godine održava se peta eUPSHIFT radionica sa 44 mlade osobe iz opština Višegrad, Rudo (Štrpci), Foča, Kalinovik, Šekovići, Milići, Zvornik (Karakaj i Čelopek), Bijeljina i Šamac. Kroz eUPSHIFT radionicu, timovi će se takmičiti da svojim idejama osvoje grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM za rješavanje problema u svojim zajednicama.

eUPSHIFT radionica temelji se na inovativnoj UNICEF-ovoj metodologiji koja ima za cilj da osposobi mlade ljude za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za te probleme. Provođenje UPSHIFT programa u Republici Sprskoj podržava i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U 5. eUPSHIFT radionici učestvuje ukupno 10 timova iz 10 škola na sjeveroistoku Republike Srpske. Svakoj školi koja je svoje učenike i učenice ohrabrila za učešće u ovoj radionici donirana je tehnička oprema za eUPSHIFT kutak u kojem će timovi đaka raditi tokom 7 dana radionice.

Učesnici i učesnice 5. eUPSHIFT radionice su:

  • Tim (Ne)kultura u kasabi kojeg čine Srđan Trifković, Marija Radojević, Iva Stojanović, Božidar Andrić, Teodora Jevđević iz JU SŠ “Ivo Andrić” Višegrad, a koji će da se bavi temom “Neafirmisanost mladih u kulturi i manjak kulturnih sadržaja u Višegradu”.

  • Tim Izviđači kojeg čine Mihajlo Miković, Stefan Ćirović, Darko Gazdić, Lara Stikić, Željana Stikić iz JU OŠ “Boško Buha” Štrpci, želi riješiti problem “Manjak prilika za kreativne i edukativne aktivnosti u priorodi u slobodne vrijeme”.

  • Tim 21. vijek čije su članice Anja Dostić, Iva Lučić, Nadežda Dobrilović iz JU OŠ “Sveti Sava” Foča, raspoloženi su riješiti problem “Mladi mnogo vremena provode uz telefone, a malo uz knjige”.

  • Tim K2U Lelija u sastavu Anđela Sladoje, Željana Bozalo, Anastasija Buha, Luka Elez, Željana Buha iz JU OŠ “Ljutica Bogdan” Kalinovik, bave se temom “Djeca nemaju razvijenu svijest o značaju i proizvodnji zdrave hrane”.

  • Tim Find a way kojeg čine Aleksandra Vasiljević, Bojana Melezović, Višnja Kikić, Angelina Ristić, Aleksa Pantić iz JU SŠC “Petar II Petrović Njegoš” Šekovići, žele riješiti problem “U našoj školi nakon poplava ne postoje uslovi za održavanje sekcija”.

  • Tim Tragači za osmijehom s članicama Olja Babić, Taša Stanković, Nevena Mirović, Anđela Milovčević iz JU SŠC “Milutin Milanković” Milići, pokušati će riješiti problem “Mladi ne pronalaze prilike za kreativni rad i dodatno usavršavanje u Milićima”.

  • Tim Sigurni kutak u sastavu Sara Perić, Kristina Aćimović, Ana Erak iz JU Tehnički školski centar Zvornik, baviti će se temom “Djeca sa smetnjama u razvoju u Zvorniku nemaju dovoljno podrške i prilika”.

  • Tim No violence čije su članice Lana Lakić, Marina Novaković, Ana Mitrović, Anastasija Lazić iz JU OŠ “Desanka Maksimović” Čelopek, željne su riješiti problem “Djeca i mladi trpe vršnjačko nasilje i zbog toga imaju nisko samopouzdanje i nepovjerenje ka drugima”.

  • Tim RESPECT u sastavu Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin, Davor Jović iz JU Ekonomska škola Bijeljina, baviti će se temom “Smeta nam nasilje u partnerskim adolescentskim odnosima”.

  • Tim Sloga i članovi Luka Cvjetković, Nemanja Lukić, Aleksandar Smiljić, Srđan Pajić, Kojo Simeunović iz JU SŠC “Nikola Tesla” Šamac, baviti će se temom “Igre na sreću negativno utiču na mlade i izazivaju ovisnost”.

U nedjelju 20. marta 2022. godine timovi će prezentovati svoja rješenja pred žirijem koji će nagrađene timove proglasiti na Završnom online događaju u 14 časova.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina

Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina