Počeli seminari za nastavnike

U okviru projekta “Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjebosanskog kantona – Održavanje promjene” koji sprovodi Genesis Project iz Banjaluke održan je prvi od ukupno pet seminara za nastavnike i pedagoge na Vlašiću.

Na seminaru učestvuju nastavnici i pedagozi iz šesnaest škola koje su organizovane po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a učesnicima su prezentovani dosadašnji rezultati projekta i publikacije izrađene u saradnji sa nadežnim Ministarstvom, te su realizovane radionice i predavanja.

Ovaj projekat u kojem učestvuje šesnaest škola Srednjebosanskog kantona Genesis Project sprovodi od 2009. godine uz odobrenje Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta.
Projekat je fokusiran na izgradnju sigurnog i poticajnog okruženja za djecu, a sastoji se iz radionica sa nastavnicima i djecom, te lutkarskih edukativnih predstava za djecu.
Korisnici projekta učestvuju u zajedničkim aktivnostima kako bi se, kroz lične kontakte, upoznali i zbližili, a takođe su prepoznali potrebu da budu edukovani o vještinama mirnog rješavanja sukoba i vještinama komunikacije.
Uticati na izgradnju povjerenja i promjenu stavova među različitim etničkim grupama kao pretpostavku stvaranja sigurnijeg okruženja u školama, edukovati korisnike projekta o vještinama komunikacije i mirnog rješavanja sukoba, te unaprijediti komunikaciju i saradnju među podjeljenim etničkim grupama ciljevi su koji se žele postići.
Za realizaciju ovog projekta koji će trajati do februara 2014. godine, Genesis Project je dobio podršku Njemačke fondacije Stiftung Schüler Helfen Leben, UNICEF-a BiH i Američke ambasade u BiH.