Pomozimo i podržimo naše učitelje

Učitelj je najljepši naziv za sve one koji rade sa djecom. Vaspitači/ice, nastavnici/ice, profesori/ice i učitelji/ice sve ćemo vas zvati prelijepim imenom učitelj/ica.

Ko je učitelj/ica?

Da, to jeste čovjek koji radi dušom, ali nije ni radnik na traci, jer taj radnik ima svoj finalni proizvod. Nije ni administrativni radnik, jer ne može ostaviti tekstove i brojke u svoju ladicu i reći “ovo ću uraditi sutra”. Učitelj nije ni umjetnik, jer svoju neuspjelu kreaciju ne može razbiti, pocijepati i uništiti, ali ne može je staviti ni na izložbu, jer su u toj kreaciji učestvovali mnogi.

Ko je učitelj/ica ostaje i dalje otvoreno pitanje, a ono što za početak možemo reći da je to osoba sa dušom, sa izuzetnom kreativnošću, osoba sa puno ljubavi, znanja, stpljenja i osoba koja nekada ne gubi nadu.

Učitelj/ica mora biti spreman na nepredvidive i nove situacije i u svakom momentu adekvatno odgovoriti na njih. Tako nas je prije 3 godine iznenadila COVID pandemija i pred učitelje/ice postavila nove i specifične zahtjeve. Oni su morali da reaguju brzo na sve promjene, da se brzo obuče i steknu nove vještine. Učitelj/ice su se susreli sa strahom od nevidljivog neprijatelja, ali i sa strahom svojih učenika/ca. Sve je to uticalo na povećan stres i dovelo do problema vezanih za mentalno zdavlje kod učitelja/ica.

Istraživanja pokazuju da je kod učitelja/ica došlo do povećanog stepena aknsioznosti, depresije i stresa. U partnerstvu s UNICEF-om Bosne i Hercegovine, a uz podršku USAID BiH, smo započeli realizaciju projekta „Jačanje sistematskog pružanja usluga mentalne i psihosocijalne podrške za nastavnike osnovnih i srednjih škola Federacije BiH“ pod nazivom „Učitelji uče djecu dušom”. Jedna od projektnih aktivnosti je  prezentacija metodologije za psihosocijalnu podršku i unapređenje mentalnog zdravlja učitelja/ica u školama FBiH predstavnicima kantonalnih ministarstavaa i prosvjetno pedagoškim zavodima.

Na današnjem sastanku prisustvovali su:

  • Ministarstvo  obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županija Zapadnohercegovačka,

  • Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije-kantona,

  • Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturi i sport Bosansko-podrinjskog kantona,

  • Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije,

  • Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa/Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih kulture i sporta Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona,

  • Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona,

  • Pedagoški zavod Mostar,

  • Pedagoški zavod USK

  • Pedagoški zavod Goražde

S ovim učesnicima realizovana je aktivnost „Prezentacija metodološkog pristupa i plana obuka, uključujući i intervizijske radionice, svim obrazovnim vlastima FBiH”. Zadovoljni smo odazivom učesnika koji su sa oduševljenjm pihvatili projekat, smatrajući da je zaista bio potreban. Takođe, učesnici su pomogli u pronalaženju novih korisnih načina za rješavanje problema i dizajniranje novih metodologija koje će slijediti principe projekta.

Predstavnici Ministarstava obrazovanja/naobrazbe i nauke/znanosti Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske nisu bili u mogućnosti prisustvovati, ali su nas zamolili da ih izvjestimo o svim zaključcima sa današnjeg skupa.