Posjeta holandske delegacije školi “Holandija”

Loes Lammerts, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije u BiH posjetila je Osnovnu školu “Holandija” u Slatini povodom uspješnog završetka projekta “Izgradnja mira i povjerenja” čiji je pokrovitelj Ambasada Kraljevine Holandije. Ovaj projekat relizovala je NVO Genesis Project iz Banjaluke, a njime su bile obuhvaćene dvije škole, osnovna škola u Slatini i Osnovna škola “Fajtovci” u Fajtovcima.

Nastavnici i učenici iz obje škole učestovali su na radionicama i seminarima na temu komunikacije, predrasuda, stereoptipa i slično, a školama je donirana računarska oprema koja će im poslužiti za nastavak komunikacije.

Prilikom posjete školi u Slatini, zamjenica holandskog ambasadora istakla je da je saradnja dvije škole izuzetan primjer za sve ostale škole u Bosni i Hercegovini i da je zadovoljna učinjenim.
Naglasila je važnost izgradnje povjerenja, mira i tolerancije, naročito među mlađim generacijama.

Kako su istakli predstavnici obje škole koje su učestovovale u projektu, rado bi nastavili saradnu kroz nove aktivnosti i nadaju se da će za to dobiti i podršku.

Interesantno je da škola u Slatini nosi ime Kraljevine Holandije već više od 40 godina, i to u čast holandskog novinara Paul W. Russela koji je nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku 1969. godine pomogao njenu obnovu.

Kako je istakao direktor Osnovne škole “Slatina” Novislav Tepić, riječ je o jednoj od rijetkih škola u BiH koja svoje ime nije mjenjala. Naglasio je da je posjeta zamjenice ambasadora Loes Lammerts, prva posjeta holandske delegacije nakon više od četiri decenije i da predstavlja značajan iskorak u razvoju dobrih odnosa.