Predstava “Moj otvoreni um” odigrana za učenike iz 40 škola

Predstava “Moj otvoreni um” u izvođenju Genesis Projecta, odigrana je u petak u Prijedoru, čime je završen istoimeni projekat čiji je cilj da se kroz interaktivnu predstavu učenici edukuju o stereotipima i  predrasudama.

“Osnovni cilj koji smo željeli postići ovom predstavom bio je da podstaknemo mlade na razmišljanje, na kritički osvrt u odnosu na društvo u kojem žive te da im otvorimo mogućnosti da uvide uzročno posljedične veze između neznanja i zatvorenosti društva s jedne strane te predrasuda, stereotipa i generalizacija s druge strane”, istakla je Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a.

Predstava i projekat se izvode od novembra prošle godine u Banjaluci, Laktaši, Kozarskoj Dubici, Gradišci i Prijedoru. Da je poruka prepoznata, govori i veliko interesovanja za predstavu, kao i ocjena od strane nastavnika da se radi o temama o kojima treba više razgovarati na časovima odjeljenske zajednice. Nakon predstave, održavane su i edukativne diskusije u kojima su učenici aktivno učestvovali.

“Planirano je da predstave pogledaju učenici uzrasta od 14 do 17 godina, ali su neke osnovne škole bile zainteresovane da pošalju i mlađe učenike, a srednje da pošalju sve svoje učenike. Tako da smo obuhvatili učenike uzrasta od 12 do 18 godina odnosno od 6. do 9. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole”, rekla je Dijana Pejić. Tokom 30 izvođenja planirano je da predstavu pogleda minimalno 2250 učenika uz navedenih opština, ali je zbog dodatnog interesovanja i proširenja broja djece, predstavu pogledalo 3697 učenika iz 30 osnovnih i 10 srednjih škola.