Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ iz opštine Srbac, pored redovnih aktivnosti, već dugi niz godina piše projekte i, kako ističu, uvijek se pronalaze nove ideje i problemi koji treba da se riješe. Upravo u želji da riješe neke od izazova u svojoj lokalnoj zajednici, mladi okupljeni u ovo udruženje prijavili su se za učešće u projektu “Sva lica aktivizma 2.0”  kroz koji su obezbijeđena grant sredstva u ukupnom iznosu od 15,000 KM za provođenje 10 omladinskih zagovaračkih inicijativa ili aktivnosti. Kroz ovaj projekat, 50 mladih osoba će učestvovati u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje će organizovati Genesis Project, a čiji je cilj da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Inicijativa udruženja  „C.E.Z.A.R.“ odnosi se na nedovoljnu informisanost mladih o aktivnostima i prilikama koje im se pružaju na lokalnom i regionalnom nivou, te nedovoljnu vidljivost korisnih informacija za mlade uslijed nepostajanja web portala namijenjenog ovoj ciljnoj grupi u Srpcu.

Sajt za bolju informisanost

«Već neko vrijeme smo razmišljali o prijavi na projekat koji bi riješio naše probleme, a tiče se pitanja koje se proteže na sastancima kolektiva, a to je izrada web site-a. Vidjevši poziv za prijave, shvatili smo da je ovo jedan odličan način da ova priča dobije epilog, odnosno da aktivnosti UG „C.E.Z.A.R.“  postanu dostupnije široj masi i još više dobiju na značaju», objašnjava Jovana Janković iz UG „C.E.Z.A.R.“  sa kojom razgovoramo o ovoj inicijativi. Ističe da je nihovo udruženje aktivno na društvenim mrežama, ali da web site ipak nudi mnogo vise.

“Tu bismo mogli pisati članke koji bi bili vidljivi u svakom trenutku. Sve bi bilo preglednije i bolje. Sigurna sam da bismo na taj način postali prepoznatljiviji i skupili bismo više omladinaca, jer bi imali vise informacija o nama, našem radu i prilikama koje im se nude. Važnost postojanja web portal za mlade se ogleda i u tome da je neophodno imati mjesto gdje će sadržaj biti prilagođen interesima mladih sa ciljem da ih informišemo, zabavimo te otvorimo prostor kako bi mogao da se čuje i njihov glas. Sajt je zamišljen da svakodnevno objavljemo informacije i vijesti o brojnim seminarima, obukama, treninzima, stipendijama i sve ono što budemo smatrali da je važno i doprinosi kvalitetnijem informisanju mladih.  Na ovaj način ćemo podstaći aktivizam, a mladi će uzeti učešće u izradi sajta sa svojim inovativnim idejama”, ističe Jovana.

Neophodno jačanje kapaciteta mladih

Naglašava da je izuzetno važno na vrijeme početi sa jačanjem kapaciteta mladih kako bi oni mogli aktivno učestvovali u životu zajednice i na taj način doprinijeli, kako izgradnji kvalitetnog života mladih, tako i lokalne zajednice.

“Smatram da je bitno početi od srednjoškolaca, koji kao mladi, predstavljaju glavnu pokretačku snagu društva, te ih stoga treba dodatno osnaživati”, kaže Jovana i ističe da je važno da mladi ljudi učestvuju u ovakvim projektima, jer su oni, kroz osmišljavanje i sprovođenje akcija, pokretači aktivnosti koje dalje imaju uticaj na njihove vršnjake.

“Na ovaj način se podiže svijest o aktivizmu i mogućnostima koje nudi, te umrežavanju sa drugim mladima ili organizacijama, što u konačnici može dovesti i do značajnih promjena u zajednici i životu mladih ljudi. Takođe, jako bitna stvar jeste da kroz ovaj i slične projekte mladi stiču nova znanja i unapređuju vještine”.

Sve velike promjene počinju malim koracima

Jovana, koja je diplomirani ekolog i zaljubljenik u prirodu, uvijek je spremna na dodatnu edukaciju i učešće u novim projektima, jer u njima idi mogućnost da se nauči nešto novo.  Na pitanje koliko su mladi u Srpcu aktivni, odgovara da je većinska grupa mladih još uvijek pasivna i ne shvata da omladinski aktivizam donosi ogromne prednosti i formira uspješne ličnosti te svjedoči da su promjene ipak moguće.

“Imajući u vidu da mladi predstavljaju izuzetno značajnu kategoriju stanovništva i buduće nosioce promjena, UG “C.E.Z.A.R.” se trudi da posveti adekvatnu pažnju njihovim potrebama, stavovima i željama. Takođe, trudimo se i da ih što vise animiramo u rad Udruženja. Srbac je mala sredina, tako da ovo nije nimalo lagan posao. Ne možemo reći da nema mladih koji su aktivni, ali moramo napomenuti da je to uglavnom ista struktura mladih koja je zainteresovana za sve naše akcije i aktivnosti”.

Projekat “Sva lica aktivizma 2.0”  Jovani se sviđa zbog podrške mentora koji vodi učesnike kroz sve faze koje su bitne za realizaciju ideja.

“To nam omogućava da naučimo ono što možda dosad nismo imali priliku. Sve velike promjene počinju malim koracima i od nas samih, tako da je prijava na ovaj projekat naš mali korak ka boljem životu mladih ljudi, ali i svih građana Srpca!”, zaključuje Jovana.

A mi joj svakako želimo uspjeh u realizaciji ideje koja će poboljšati život mladih u ovoj opštini!

Projekat „Sva lica aktivizma“ realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.