Predstavljamo učesnike projekta “Sva lica aktivizma 2.0: Tim koji će oživjeti Čelinac umjetnošću!

Da Čelinac treba oživjeti umjetnošću smatraju Zorana Knežević, Stoja Šikanjić i Tijana Janković  iz ove opštine koje su se sa ovom inicijativom prijavili za učešće u projektu “Sva lica aktivizma 2.0”, kroz koji će 50 mladih osoba učestvovati u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje će organizovati Genesis Project, a čiji je cilj da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Za provođenje 10 omladinskih zagovaračkih inicijativa ili aktivnosti obezbijeđena su i grant sredstva u ukupnom iznosu od 15,000 KM.

Zorana Knežević ističe da su se ona i njene prijateljice prijavile za učešće u projektu sa željom da podstaknu kreativnost u svom gradu kroz radionice koje bi privukle mlade talentovane ljude.

“Jako je bitno da je naša omladina upućena u umjetnost i da radi na njenom razvijanju, jer je umjetnost nešto što ostaje iza nas. Ona je važna za društvo zato što stimuliše na pojačano razvijanje čula i pokreće na kreativnost. Kroz upućivanje mladih o tome šta je zapravo umjetnost i koliko je važna, mi radimo na njenom razvijanju. Umjetnost je nešto što treba biti sastavni dio našeg života, a kulturno i umjetničko obrazovanje treba biti prisutno kod svakog pojedinca”, ističe Zorana.

Naglašava da je jako važno da  mladi učestvuju u ovakvim projektima kako bi ih isti pokrenuli na kreativnost koja je bitna u današnjem svijetu gdje su mladi previše pasivni.

“Omladinski aktivizam predstavlja aktivno učestvovanje mladih u mnogobrojnim projektima i aktivnostima za poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici. Naša omladina je jako pasivna i neaktivna,zbog toga mi sa ovim projektom želimo to da promjenimo. Kroz niz radionica i finalnu izložbu dali bismo priliku mladima da pokažu svoj talenat, a ovaj projekat bi nam pomogao da obezbijedimo sredstva za  realizovanje kreativnih radionica poput štafelaja, boja, kistova, a koja će nam takođe pomoći u daljem razvoju i opstanku”, objašnjava na kraju Zorana.

Nadamo se da će ova inicijativa uljepšati Čelinac, obojiti njegove ulice u još veselije boje, a mladima dati priliku da svojom kreativnošću obogate svoje okruženje!

Projekat „Sva lica aktivizma“ realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).