Predstavom do sloge i zajedništva

Preko 2000 učenika u školama Srednjebosanskog kantona, odgledalo je novu predstavu Genesis Project-a “Čiji je bunar?” tokom drugog polugodišta. Cilj ove predstave je da učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, odnosno mlađim adolcentima ukaže na prave vrijednosti i pošalje poruku da snaga, ljubav i ljepota ne leže u oružju već u ljubavi i miru, te da bogatstvo nije u novcu već u pravim prijateljima.

Predstava, koja je odigrana 30 puta, na jedinstven način promoviše moralne vrijednosti koje svaki čovjek treba da posjeduje.

“Djeca odlično reaguju na predstavu i mislimo da je poruka koju ona šalje shvaćena na pravi način”, objašnjava Ljubiša Vasić, glumac i koordinator projekta “Mostovi povjerenja i saradnje” u čijem sklopu se predstava izvodi.
“Edukativne predstave jedan su od najboljih načina komunikcije sa učenicima, naročito u podijeljenim sredinama. Na zabavan, interaktivan i nesvakidašnji način prenosi im se poruka i ukazuje na prave moralne i životne vrijednosti. Sigurno je da mnoga djeca usvoje nešto od onoga na šta im mi glumom ukazujemo, a tome u prilog nam govore i pozitivni komentari i učenika i nastavnog osoblja”, istakao je Vasić.

Do sada je predstava odigrana ukupno 30 puta. Njena fabula vezana je za troje mladih ljudi koji dolaze kod svojih djedova, u izrazito ruralnu sredinu, da provedu ljetni raspust. Njih troje pripadaju različitim plemenima i djedovi im brane da se druže. Sasvim slučajno, oni otkrivaju stari bunar koji svako pleme svojata. Nije im trebalo mnogo da shvate da je bunar razlog razdora i da rješavajući pitanje: Čiji je bunar? riješe i sve probleme koji su podijelili selo.

Kroz ovu priču, na kreativan način promoviše se sloga i zajedništvo što je i jedan od ciljeva projekta “Mostovi povjerenja i saradnje”. Ovaj projekat se realizuje u školama Srednjebosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna, pod pokroviteljstvom njemačkih fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) i Robert Bosch uz odobrenje Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa/Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kanton Središnja Bosna/Srednjebosanski kanton.

Pored predstava “Čiji je bunar” i “Nismo svi letači” koja je namjenjena mlađim đacima u okviru projekta realizovane su radionice za djecu, roditelje i nastavnike.
Projekat traje do kraja aprila i u okviru njega implementirano je ukupno 70 predstava, 140 radionica sa djecom, 120 radionica sa roditeljima i 60 radionica sa nastavnicima.