Prevencija nasilja u školama prioritet

Šta je to vršnjačko nasilje, kako ga spriječiti te kako praktično primjeniti Protokol o postupanju u slučaju nasilja koje uključuje djecu u osnovnim školama Unsko sanskog kantona bile su teme današnjeg seminara održanog Bihaću u hotelu Park.
Seminar je organizovala Humanitarna organizacija „Genesis project“ iz Banjaluke u sklopu projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od vatrenog oružja“ koji se realizuje pod pokroviteljstvom UNICEF-a BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju od 1. jula prošle godine.
Projekat se realizuje u šest opština BiH uz podršku nadležnih ministarstava, a završava se 30. juna.
Seminar je otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Dario Jurić koji je istakao da Ministarstvo daje punu podršku ovom projektu. Naglasio je i da je Protokol o postupanju u slučaju nasilja koje uključuje djecu u osnovnim školama USK zakonska obaveza škola te je njegova praktična primjena izuzetno važna.
O problemima vršnjačkog nasilja i preventivnim programima govorila je doc. dr Ivana Zečević, doktor psiholoških nauka, a primjenu protokola te njegovu ulogu u prevenciji nasilja u školama obrazložile su gospođa Jasminka Bujanović i gospođa Nedžara Raić iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko sanskog kantona.
Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko sanskog kantona, predstavnici osnovnih škola, predškolskih ustanova, policije, centara za socijalni rad i drugih relevantnih institucija iz Unsko sanskog kantona.
Svim učesnicima seminara dodijeljeni su certifikati.
Seminar u Bihaću drugi je od ukupno tri seminara na ovu temu. Prvi je održan u Vitezu 8. maja, a sljedeći i ujudno posljednji biće održan u Banjaluci 11. i 12. juna.