Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Prezentacijom jednominutnih filmova koja je održana danas u Gormiljaku i Busovači/Bilalovcu završen je projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna” koji je od februara prošle godine realizovan u Srednjebosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna. br /> Prezentacija filmova koje su u potpunosti osmislila djeca održana je u osnovnim školama “Gromiljak” i “Kiseljak 1-Gromiljak” u Gromiljaku i u Brestovskom/Bilalovcu u osnovnim školama “Kiseljak 1” i “Brestovsko”.

Projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona” je finansirala njemačka fondacija Schüler Helfen Leben i UNICEF BiH, a realizovala nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke.
Projekat se realizovao od februara prošle godine u Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajci, Bugojni i Gromiljaku.
Njegov osnovni cilj je stvaranje sigurnog okruženja u 16 osnovnih škola obuhvaćenih projektom kroz niz aktivnosti koje će doprinijeti jačanju informisanosti i vještina u područjima prevencije i mirnog rješenja sukoba, promociji raznolikosti i međukulturalnom razumijevanju, jačanju dječijih prava i socijalne inkuzije, te komunikacijskih vještina.

S ciljem da se čuje i glas učenika i niihovih ideja u okviru projekta održano je ukupno osam treninga jednominutnih filmova na kojima su djeca stekla osnovna znanja o snimanju jednog kratkog filma – počevši od pisanja scenarija do montaže. Djeca koja su učestvovala u treninzima snimila su ukupno 83 filma.

Pored jednominutnih filmova, u okviru projekta sa učenicima osnovnih škola su se radile i interaktivne radionice vršnjačke edukacije, a radionice su se realizovale i sa roditeljima i nastavnicima obuhvaćenih škola.

Na ukupno 128 radionica s učenicima edukovano je 206 učenika – vršnjačkih edukatora, koji su potom svoja znanja prenijeli svojim vršnjacima, pa je ovim putem dodatno edukovano još 1554 učenika.

Sa nastavnicima je održano 120 radionica kontinuirane edukacije, a na njima je učestovovalo 107 nastavnika.

Sa roditeljima je održan 61 sastanak, a njima je prisustvovalo 1520 roditelja.

Kao još jedan vid kreativne i interaktivne edukacije za učenike održane su i lutkarske predstave širom Srednjebosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna. Ukupno 20 predstava pogledalo je 1632 djece.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama