Prezentovan Akcioni plan u Derventi

Okrugli sto i prezentacija vrezultata istraživanja i akcionog plana u okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“, koji pod pokroviteljstvom UNICEF BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project, održani su danas u Derventi.
Prezentaciju su održale Marjana Gojković i Silvana Stojčić, učenice I razreda Gimnazije. One su dio istraživačkog tima učenika, uzrasta 15 do 19 godina, koji je, vođen lokalnim koordinatorom, pedagogicom Gordanom Asentić, od septembra prošle godine učestvovao na raznim radionicama.
U okviru projekta, anketirali su i svoje vršnjake o temama prevencije nasilja i smanjenja rizika od oružja.
Marjana i Silvana su predstavile akcioni plan “Video nadzorom do sigurnog okruženja”, čiji je cilj nabavka i postavka video kamera u Gimnaziji sa tehničkim školama u Derventi. Akcioni plan u potpunosti su osmislili učenici koji su učestvovali u projektu, a UNICEF BiH za realizaciju njihove ideje obezbjedio je 3000 KM, dok su predstavnici opštine Derventa potvrdili da će učestvovati u sufinansiranju.
Učesnicima okruglog stola prezentovani su i Jednominutni filmovi koje su učenici snimili u okviru projekta u Derventi, a koji govore o problemima nasilja.
Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici opštine Derventa, SPIS komisije, derventskih škola, policije, nevladinog sektora, kao i učenici koji su učestvovali na radionicama.
Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“ realizuje se od 1. jula prošle godine u šest opština BiH i 16 osnovnih škola u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a završava se u junu ove godine.